Recensie: Het Vorige Meisje – J.P. Delaney

Recensie: Het Vorige Meisje – J.P. Delaney

Laatst las ik een nieuwe psychologische thriller, namelijk Het Vorige Meisje van J.P. Delaney. En hier kan je mijn recensie lezen.

“Dan bedenk ik dat de vraag bewust zo is geformuleerd. Als ik een lijst zou moeten maken van wat ik zou kunnen missen, zou ik dat niet voor elkaar krijgen. Maar door de suggestie dat het meeste er eigenlijk niet toe doet, komt de vraag in me op of ik niet gewoon alles weg moet doen, al mijn spullen, als een oude huid die ik niet meer nodig heb.
Daar zijn De Regels, zoals we ze inmiddels zijn gaan noemen, misschien wel op gericht. Misschien is de architect niet een of andere controlfreak die bang is dat we van zijn mooie huis een rommeltje maken. Misschien is het een soort experiment. Een levensexperiment.”

Korte Inhoud

Na een verschrikkelijke gebeurtenis is Jane toe aan een nieuwe start, in een nieuwe woning. Een lange zoektocht leidt haar naar een huis in Folgate Street. Ze wordt verliefd op het bijzondere gebouw en is zeer gecharmeerd van de beroemde architect, waardoor ze een aantal vreemde regels op de koop toe neemt.

Dan hoort Jane van de onverwachte dood van de vorige huurster, Emma, die verrassend veel op haar leek. Terwijl ze de waarheid probeert te achterhalen, volgt ze onbewust dezelfde bewegingen, neemt ze dezelfde beslissingen, ervaart ze dezelfde angst als het vorige meisje…

Recensie

Folgate Street 1 is een heel bijzonder huis. Het licht en de verwarming past zich aan aan de voorkeuren van de bewoner. Eens per week komt de poetsvrouw langs. De temperatuur van de douche wordt aangepast naargelang wie er onder de douche stapt. En het is extreem minimalistisch.

Door al deze pracht en praal zou je bijna de regels vergeten. 200 regels. Waarvan één van de belangrijkste is: geen rommel. Niets. Geen magazines, geen foto’s, geen IKEA meubels, geen prullenbakken, en het ergste van allemaal: GEEN BOEKEN. Hoe kan iemand leven in een huis zonder boeken?!

Emma en Jane

Maar voor je in dit huis mag wonen, moet je een ellenlange vragenlijst invullen. Wanneer de verhuurder, Edward Monkford, tevreden is met jouw antwoorden word je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Tientallen mensen melden zich aan, maar zelden wordt er iemand waardig bevonden om Folgate Street 1 te betrekken.

“Je bent betrokken bij een auto-ongeluk en je weet dat het jouw schuld is. De vrouw in de andere auto is in de war en denkt dat zij de botsing heeft veroorzaakt. Laat je het zo, of zeg je tegen de politie dat jij de schuldige bent?”

Emma en Jane zijn twee vrouwen die beiden een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Naast deze overeenkomst lijken ze ook nog eens griezelig veel op elkaar. En beide wonen ze in Folgate Street 1. Eerst Emma, later Jane. Zo wordt het verhaal ook opgedeeld. Elke hoofdstuk wisselt tussen het perspectief van Emma en Jane.

Bij deze wissel van personages is het altijd goed opletten. De schrijfstijl is wat onpersoonlijk waardoor ik geen diepe connectie had met deze vrouwen en hun verhalen zijn zo gelijkend dat ik mezelf wel eens vergis. Ben ik nu het verhaal van Emma of van Jane aan het lezen? Even terugbladeren naar het begin van het hoofdstuk en die vraag klaart zich op.

Recensie: Het Vorige Meisje - J.P. Delaney // mybooksandlife.be

Paranoia

Vanaf de eerste pagina voel ik de paranoia al toeslaan, al ligt dat bij Het Vorige Meisje vooral aan mezelf. Steeds wanneer ik een psychologische thriller lees, ben ik op mijn hoede. En ik geloof niet zomaar wat ik lees. Elk personage wordt met het nodige wantrouwen aan een zorgvuldige inspectie blootgesteld. En mijn brein begint onmiddellijk te kronkelen. Hoe zou het plot in elkaar zitten?

Gaandeweg het boek wordt er geen geheim gemaakt van hoe de vork in de steel zit. Maar je ziet wel stilaan meer informatie tevoorschijn komen. Er wordt duidelijk naar een apotheose toegewerkt.

Hoewel Het Vorige Meisje zijn problemen heeft, vond ik mezelf niet in staat om het boek neer te leggen. Pagina na pagina werd omgedraaid. En ik moest en zou samen met de personages die apotheose beleven. Spijtig genoeg liep die voor mij een beetje op een sisser uit. Ondanks dat ik op mijn honger bleef zitten, is dit boek een aangename thriller die snel leest en je in zijn greep houdt tot de laatste pagina.

Dit boek krijgt 3,5 sterren op 5. // mybooksandlife.be

Lees alle reviews over Het vorige meisje

Titel: Het Vorige Meisje
Originele titel:
The Girl Before
Auteur:
J.P. Delaney
Uitgever:
 Uitgeverij Cargo
Verschenen in:
2017
Pagina’s:
399 pg.
Genre: Thriller, Psychologische Thriller
ISBN:
9789023466963

**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge