Recensie: Dumplin’ – Julie Murphy

Recensie: Dumplin’ – Julie Murphy

Vorige week las ik een Young Adult-roman, uitgegeven door Uitgeverij Moon. Lees hier mijn recensie over Dumplin’ van Julie Murphy.

“Ik beschouw mijn heupen niet graag als een minpuntje, maar liever als een pluspunt. Als we nu bijvoorbeeld in het jaar 1642 zouden leven, werden mijn brede heupen beschouwd als een teken dat ik goed was in kinderen baren en zou ik heel veel koeien waard zijn, of zoiets.”

Korte Inhoud

De zelfverzekerde Willowdean Dickinson (die door haar moeder Dumplin’ wordt genoemd) heeft een maatje meer en vindt dat geen probleem. Met haar beeldschone, beste vriendin Ellen aan haar zijde is alles altijd goed gegaan. Pas als Will een relatie krijgt met haar oogverblindend knappe collega Bo, begint ze te twijfelen over haar figuur.

Om haar zelfvertrouwen terug te krijgen, besluit Will het meest afschuwelijke te doen wat ze zich kan voorstellen: ze geeft zich op voor de Clover City’s Missverkiezing. Gaandeweg laat Will niet alleen Clover City versteld staan, maar vooral zichzelf.

Recensie 

Dumplin’ wordt gepromoot als een boek over body positivity. Mijn eigen lichaam onderging de laatste twee jaar een onmiskenbare transformatie. Eentje waar ik niet altijd blij mee ben. Body positivity is daardoor een onderwerp geworden waar ik veel belang aan hecht. Spijtig genoeg vind ik hier niet veel van terug in dit boek.

Willowdean, Willow, of Will voor de vrienden, is een dik meisje. Al mag ik dat niet zeggen. Dat is enkel oké als zij het zegt. Hoewel ze de eerste paar pagina’s tevreden lijkt te zijn met haar lichaam verandert dit al snel. We horen haar al snel klagen over haar lichaam en haar onzekerheid schijnt overal doorheen. En dan vooral in haar omgang met andere mensen. Will veroordeelt constant mensen die lelijker, dikker, dunner of minder lijken te zijn dan haar.

“Mijn moeder heeft gelijk. Ik zal nooit gelukkig zijn in dit lichaam. Niet echt. Ik zal het nooit hardop toegeven, maar ze heeft gelijk.”

Genuanceerd

Hoezeer dit gedrag van haar me ook irriteert, haar onzekerheid is universeel herkenbaar. En dat zorgt ervoor dat veel lezers zich enigszins zullen herkennen in Will. Ook zullen ze zich herkennen in haar genuanceerde vriendschappen en complexe familiebanden. Geen enkele vriendschap is perfect of gaat altijd goed, daarvan zien we een duidelijk voorbeeld in Dumplin’ en dat maakt me heel blij. En na het lezen over de perfecte familie in PS Ik hou nog steeds van je van Jenny Han, is het best wel een verademing om te zien dat niet elke familie zo goed met elkaar overweg kan. Het is belangrijk dat dit getoond wordt.

Ik denk dat het grootste probleem van dit boek de flaptekst is. Deze belooft ons een zelfverzekerd meisje dat de wereld tegemoet gaat met een gezonde dosis humor en zelfrelativering. Een meisje dat geen enkele zier geeft om haar imperfect lichaam, of wat andere mensen hiervan vinden. Hierdoor werden mijn verwachtingen over Dumplin’ niet ingelost. Maar wanneer je de flaptekst achterwege laat, kan je je onderdompelen in de Texaanse wereld van missverkiezingen. En genieten.

Dit boek krijgt 3 sterren op 5. (recensie) // mybooksandlife.be

Lees alle reviews over Dumplin’

Titel: Dumplin’
Originele titel:
Dumplin’
Auteur:
Julie Murphy
Uitgever:
Moon Young Adult
Verschenen in:
2016
Pagina’s:
319 pg.
Genre: Young Adult, Contemporary
ISBN:
9789048831449

**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge