Recensie: Breng me terug – B.A. Paris

Recensie: Breng me terug – B.A. Paris

De nieuwste thriller van B.A. Paris kon ik niet ongelezen aan me voorbij laten gaan. Lees hieronder mijn recensie van Breng me terug van B.A. Paris. Eerder recenseerde ik al Achter gesloten deuren en Gebroken van B.A. Paris. 

Korte Inhoud

Een jong stel rijdt door Frankrijk en stopt onderweg bij een parkeerplaats. Finn stapt uit om naar het toilet te gaan, wanneer hij terugkomt bij de auto is Layla spoorloos verdwenen.

De politie ziet Finn als verdachte. Hij vertelt hun wat er gebeurd is die avond. Het is de waarheid. Maar niet de hele waarheid.

Twaalf jaar later is Finn verloofd en gelukkig – zijn verleden heeft hij achter zich gelaten. Tot hij op een middag thuiskomt van zijn werk en zijn verloofde op de bank ziet zitten. Ze houdt iets in haar handen, houdt het tegen het licht. Een object zonder enige waarde, behalve voor Finn en Layla. Is zijn eerste liefde teruggekeerd? Of speelt iemand een spel met hem?

Recensie

Breng me terug begint met een proloog in de vorm van een transcript van Finns verklaring aan de politie. Hierdoor is het een eerder droge vertelling van de verdwijning van Layla, wat natuurlijk intrinsiek is aan een politieverslag. Toch is dit een gemiste kans, omdat je op deze manier een afstand behoudt tussen de actie en de lezer. Pas na een aantal pagina’s, op het einde van de proloog, staat er een zinnetje dat mijn aandacht trok en begon ik nieuwsgierig te worden naar de rest van het verhaal.

Brief aan Layla

Na de proloog gaat het verhaal verder vanuit het vertelstandpunt van Finn, waarbij B.A. Paris voor het eerst kiest voor een mannelijk hoofdpersoon. Finn vertelt ons over zijn tijd met Layla, nog voor de verdwijning. Dit helpt je als lezer om geïnvesteerd te geraken in hun relatie, wat broodnodig is om het überhaupt erg te vinden dat ze zo brutaal uit elkaar gerukt zijn.

Toch heeft B.A. Paris in deze hoofdstukken een eigenaardige keuze gemaakt: de hoofdstukken zijn geschreven alsof Finn het vertelt aan Layla zelf, alsof hij haar een brief schrijft. Net zoals het politieverslag in de proloog zorgt dit voor een afstand. Je zit nooit midden in de actie.

Ik weet dat haar vorige boeken op dezelfde manier geschreven zijn, maar deze keer had ik het iets lastiger om in het verhaal te komen. En dan zijn zulke ‘details’ van belang.

Vormelijk onderscheid tussen vertelperspectieven

Verder volgt het boek de inmiddels welgekende succesformule van B.A. Paris: met alternerende hoofdstukken tussen het heden en het verleden legt ze traag maar gestaag meer en meer puzzelstukjes voor je neus.

Op vormelijk vlak maakt B.A. Paris een duidelijk onderscheid tussen de verschillende vertelperspectieven. Zo is het ene hoofdstuk in romein geschreven, het andere cursief en weer andere hoofdstukken hebben een sans serif font gekregen, afhankelijk van wie aan het woord is, en wanneer.

De mogelijkheid om je als lezer te vergissen van verteller of tijd wordt zo geëlimineerd. En zo’n vergissing is bij spannende boeken, waar bladzijden vliegensvlug worden omgedraaid, snel gemaakt – zelfs wanneer er aan het begin van elk hoofdstuk een vermelding staat van de verteller.

Geen overtuigend einde

Het verhaal lijkt lange tijd in cirkeltjes te gaan. En aan het einde lijkt het wel alsof B.A. Paris zelf niet echt overtuigd is van de ontknoping van haar boek. Het zijn kleine dingen die het slot aannemelijk moeten maken, zowel voor ons als voor haarzelf.

Dit boek krijgt 3,5 sterren op 5. // mybooksandlife.be

**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

Titel: Breng me terug
Originele titel:
Bring Me Back
Auteur:
B.A. Paris
Uitgever:
Ambo Anthos
Verschenen in:
2018
Pagina’s:
 327
Genre: Thriller, psychologische thriller
ISBN:
9789026342943

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.