Recensie: 24 dagen – Guillaume Musso

Recensie: 24 dagen – Guillaume Musso

Nooit heb ik zo hard mijn best moeten doen om een boek uit te lezen… Lees hieronder mijn recensie van 24 dagen van Guillaume Musso.

Korte Inhoud

Lisa Ames werkt in een bar in New York, hopend op haar doorbraak als actrice. Op een avond ontmoet ze Arthur Costello, een jonge arts. De twee voelen zich direct met elkaar verbonden. Maar Arthur is niet als andere mannen. Hij biecht al snel aan Lisa op dat hij nooit van haar zal kunnen houden. Door een bizarre speling van het lot, die alles te maken heeft met een oude vuurtoren, lijkt er een vloek op hem te rusten: ‘Wat er met mij gebeurt is onvoorstelbaar, maar waar…’ Tegen beter weten in besluiten ze om samen de strijd aan te gaan met de meest genadeloze vijand die er bestaat: de tijd.

Recensie

Er zitten een paar weken tussen het moment waarop ik de laatste pagina van dit boek las, en nu; het moment waarop ik deze recensie typ. En toch… wanneer ik mijn notities die ik tijdens het lezen heb gemaakt, herlees, komen al die gevoelens van frustratie en ongeloof weer helemaal terug, alsof ik het boek gisteren pas uitlas.

Als je op Goodreads naar dit boek zoekt, zie je dat de meningen erover verdeeld zijn. Het is blijkbaar een geval van ‘you either love it or you hate it’. Wel: I hated it. Deze recensie zou natuurlijk geen recensie zijn als ik jullie niet vertel waarom ik zo’n afkeer voel tegenover dit boek, dus hier gaan we…

Van verwarring naar een goede hook

Mijn verwarring begon al bij het lezen van de achterflap. Het boek wordt verkocht als een thriller, maar niets op de achterflap wijst in die richting. Integendeel: het lijkt alsof 24 dagen een liefdesverhaal is. Op dit moment was ik echter nog vervuld van goede hoop, en was ik gewoon benieuwd naar de hoeveelheid spanning die ik zou gaan tegenkomen.

Bij het lezen van de proloog kon ik mijn verwarring enigszins naar de achtergrond duwen. De proloog grijpt namelijk meteen je aandacht en bevat een goede hook.

Laatste glimp van hoop

De proloog was mijn laatste glimp van hoop, mijn enige lichtbaken in een donkere zee. Hierna was het foutu.

De eerste hoofdstukken van 24 dagen voelden surreëel, de relaties en gebeurtenissen leken kunstmatig. Het werd ook snel duidelijk dat het boek dat ik aan het lezen was, een totaal ander boek leek dan hetgeen dat op de achterflap beschreven werd. Het moment waarop tijdreizen in de mix werd gegooid, was mijn verwarring compleet. Is dit een roman? Is het een thriller? Of is het science fiction??!!

Weinig karakterontwikkeling

24 dagen biedt weinig ruimte voor karakterontwikkeling. Halfweg had ik geen idee wat voor iemand Arthur is. Afgaande of zijn gedrag schatte ik hem in als een opvliegend type, maar is dit echt zo? Of is dit atypisch gedrag voor hem, uitgelokt door de gebeurtenissen?

Dag na dag en jaar na jaar volgde ik het leven van Arthur in sneltempo. Er zit weinig variatie in intensiteit van conflicten, wat net datgene is dat een boek vlot leesbaar en spannend maakt. En hoewel het boek volgepropt is met actie, voelde het hele verhaal vrij vlak. En dat is nu net een van de ergste dingen die boeken kunnen zijn.

De auteur gebruikt regelmatig een kunstmatige manier om spanning te creëren: de laatste zin van een hoofdstuk is vaak een halve zin met drie puntjes… die aan het begin van het volgende hoofdstuk verdergaat. In mijn ogen is dit een te gemakkelijke manier om een spanningsboog op te zetten . Ik had dit ook nog nooit zien gedaan worden in een boek.

Meen je dit?!

Voor mij bevatte het boek te veel toevalligheden. Mensen vallen – letterlijk! – net op het juiste moment uit de lucht. Hierdoor wordt, weer maar eens, de spanning uit het verhaal gehaald; je weet immers dat elk probleem op dezelfde pagina al wordt opgelost.

Toen ik bij het einde kwam en de ‘ontknoping’ las, kon ik alleen maar vol ongeloof zuchten en het boek éindelijk aan de kant werpen.

Had jij een betere ervaring met dit boek? Laat het me dan zeker weten in de reacties.

Dit boek krijgt 1,5 sterren op 5. // mybooksandlife.be

Titel: 24 dagen
Originele titel:
L’instant présent
Auteur:
Guillaume Musso
Uitgever:
A.W. Bruna
Verschenen in:
2016
Pagina’s:
 296
Genre: Thriller
ISBN:
9789400507081

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.