Waarom er minder recensies verschijnen op My Books & Life

Waarom er minder recensies verschijnen op My Books & Life

Opmerkzame lezers zullen het al gemerkt hebben: ik ben de laatste weken een aantal keren afgeweken van mijn ‘maandag – woensdag – vrijdag’-publicatieschema waardoor er minder recensies online verschenen. “Wat is er aan de hand, Michelle? Ben je aan het slabakken, ben je het bloggen beu, lees je geen boeken meer?” denken jullie misschien. Voordat er gekke geruchten de ronde doen – haha -, doe ik uit de doeken wat er aan de hand is.

Reading slump

Eender welk boek je vastneemt, je geraakt met moeite een pagina vooruit. Kennen jullie dat gevoel? Ik alleszins wel. De laatste weken kamp ik met een vreselijke reading slump. Zelfs boeken van mijn favoriete schrijvers kunnen me met mate boeien.

Maar hoe komt dat nou?

Ik kan er zelf alleen maar naar raden. Na veel denkwerk – echt, mijn hoofd doet er pijn van – ben ik op een mogelijke piste uitgekomen. Skiën jullie even samen met mij naar beneden?

Oktober 2016: het ontstaan van My Books & Life. In het allerstebegin verblijdde ik jullie twee keer per week met een artikel. Op maandag telkens een recensie en op een vrijdag een ander boek-gerelateerd artikel. En dat ging een hele tijd prima zo. Tot ik alsmaar meer en meer boeken begon te lezen en ik een voorraad had van drie maanden aan recensies. Ik dacht bij mezelf dat als ik aan dit tempo bleef doorlezen, ik gemakkelijk elke week twee recensies online kon plaatsen. Alleen maar meer leesplezier voor jullie – en voor mij, natuurlijk -, toch?!

Zoals jullie weten, lukte dat prima. Elke maand las ik zo’n acht boeken, en dat ging me goed af. Tot het plots niet meer zo goed ging…

Waarom ging het niet goed meer?

Het antwoord op die vraag bestaat uit twee delen.

De eerste reden is dat ik na een tijdje een soort druk op mezelf zette. Ik MOEST elke maand acht boeken lezen, want ik WOU jullie telkens trakteren op twee recensies per week. En die druk begon al aan het begin van de maand. Na de eerste week van de maand moest ik namelijk van mezelf al twee boeken gelezen hebben, perfect op schema. Hoe jammer ik het ook vind om het te moeten zeggen, maar dat verminderde het plezier van het lezen gewoon een beetje. De lekkere dikke boeken moest ik ook aan de kant schuiven, want die zouden mijn hele leesplanning in de war sturen.

Ten tweede kan je het pech noemen, maar de laatste maanden heb ik veel boeken gelezen die ik gewoon echt niet zo goed vond. Leg het boek  dan toch gewoon aan de kant, hoor ik je roepen. Dat zou ik soms heel graag doen. Maar wanneer je een recensie-exemplaar aan het lezen bent, ligt dat niet zo simpel. Je hebt namelijk aan de uitgeverij beloofd om dit boek te lezen en er een eerlijke recensie over te schrijven. En hoe kan je dit – met eer en geweten – doen wanneer je een boek niet uitgelezen hebt? Dus ik ploeter me doorheen die boeken, in de hoop om nog wat positieve elementen te ontdekken.

Begrijp me niet verkeerd. Lang niet alle boeken die ik de afgelopen tijd las, waren slecht. Maar op de een of andere manier blijven die verhalen hangen en hebben ze daardoor bijgedragen aan de nachtmerrie van elke lezer, mijn reading slump.

Wat ga ik doen aan mijn reading slump?

Goede vraag. Echt veel kan je daar natuurlijk niet aan doen. Het is vaak kwestie van gewoon te wachten en hem uit te zitten. De ‘oorzaken’ ervan kan ik wel aanpakken zodat me dit niet snel meer zal overkomen.

Vanaf nu neem ik me voor om wekelijks nog maar één recensie online te plaatsen. Dit geeft me wat meer ademruimte – en tijd om aan andere artikels te werken. Wanneer ik er toevallig toch eentje extra heb, smijt ik die natuurlijk als verrassing op het web.

Ook ga ik kritischer zijn in de boeken die ik aanvaard als recensie-exemplaar. Zo hoop ik om de boeken die me wat minder liggen eruit te filteren. Het is natuurlijk onrealistisch om te denken dat ik alleen nog maar steengoede boeken zal lezen. Af en toe een minder goed boek moet kunnen, en dat zal ik zoals altijd eerlijk reviewen.

Druk, Druk, Druk

Mijn reading slump is niet de enige reden van het afwijken van mijn publicatieschema. Ook het veel gehoorde excuus ‘druk, druk, druk’ is op mij van toepassing. En ik vind van mezelf dat ik een valabele reden heb om het druk te hebben. Ik start namelijk binnenkort als -… drumroll, please… – freelance tekstschrijver!

Freelance tekstschrijver

Vanaf begin 2018 kan iedereen beroep doen op mij en de letters die uit mijn vingers stromen. Grote teksten, kleine tekstjes, I’m your woman. Voor teksten voor websites en blogs, artikels (online en offline), brochures, persberichten,… of het betere redigeerwerk moet je bij mij zijn.

Dit alles zorgt voor spannende – en drukke – tijden. Ik heb ondertussen al kennis mogen maken met de mallemolen van de bureaucratie en voel mezelf er helemaal klaar voor. Laat al dat papierwerk maar komen, ik ga het dapper tegemoet. Want daardoor kan ik een droom in vervulling laten gaan en iedereen voorzien van de nodige woorden om hun boodschap over te brengen.

Follow:

2 Comments

  1. 21 November 2017 / 12:09

    Ik heb er zelf ook al lange tijd last van maar hoop het opgelost te krijgen door mijn online-tijd ernstig in te krimpen. Vermits ik vaak alleen thuis ben werd het na een tijdje een automatisme om snel iets op te zoeken, vlug te reageren, nog gauw even een aantal blogposts te lezen, … Sinds een kleine week beperk ik dit door enkel in de voormiddag -en ‘s avonds iets minder als een uurtje bezig te zijn. Hopelijk zorgt dit er voor dat ik wel terug de energie vind om me volledig op het lezen te focussen.

    Oh ja, heb ik je artikel over Bookstagram-feeds gemist? Ik herinner me je een tijdje terug een oproep deed in je Instagram-stories …

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge