Toppers en Floppers van 2017: De Contemporary Young Adult Editie

Toppers en Floppers van 2017: De Contemporary Young Adult Editie

Nu 2018 voor de deur staat, kan je niet meer ontsnappen aan de obligatoire eindejaarslijstjes. Ook ik spring op de kar en kijk terug op mijn leesjaar. Per genre blik ik terug op mijn favorieten. En daar blijft het dit jaar niet bij. Ik haal ook de missers onder het stof vandaan: een release waar ik enorm naar uitkeek maar die uiteindelijk een teleurstelling was, of gewoon een draak van een boek dat ik niet uitlas. Vandaag neem ik de contemporary Young Adult boeken onder de loep.

Toppers van 2017

De Royals – Erin Watt

De Royals #1: Verleiding

Recensie: De Royals: Verleiding - Erin Watt // mybooksandlife.be

De 17-jarige Ella heeft allesbehalve een rooskleurig leventje achter de rug. Haar vader heeft ze nooit gekend en sinds haar moeder gestorven is, woont ze op haar eentje in een groezelig appartement. En om geld in het laatje te brengen moet ze ’s avonds strippen in een louche zaak.

Op een doodgewone dag wordt ze vlak voor het eerste lesuur bij de directeur geroepen. Daar ontmoet ze Callum Royal, een man die duidelijk van goede afkomst is en die beweert haar wettelijke voogd te zijn. Hij wil Ella uit de armoede verlossen en neemt haar mee naar zijn gigantische landgoed. En naar zijn vijf onweerstaanbare zoons, die absoluut niet van plan zijn om haar royaal te verwelkomen. Slaagt Ella erin om een plaatsje in de Royal-familie te veroveren?

De Royals #2: Verraad

Recensie: De Royals: Verraad (#2) - Erin Watt // mybooksandlife.be

Reed Royal heeft alles: looks, status, geld. De rijke meiden op zijn eliteschool staan voor hem in de rij, maar sinds Ella in zijn leven is, interesseren die hem niet meer. Ella is aders: zij laat zich niet inpakken door een gigantisch landhuis en geld. Voor haar gaat Reed door het vuur.

Wanneer hij een domme fout maakt en Ella wegjaagt, stort zijn rijkeluisleventje in. Hij móet en zal haar vinden; alleen met haar kan Reed zijn leven vol geheimen en verraad achter zich laten.

Pluspunten

 • De Royal-broers zijn jummy.
 • Ella is een badass chick.
 • Deze boeken zijn verslavend en verdomd entertainend.
 • Je emoties gaan all over the place.
 • Geweldig character development.

Minpunten

 • De seksscènes zijn af en toe wat klef.
 • Het eerste boek bevat enkele problematische aspecten: wees op je hoede voor geweld (zowel verbaal als lichamelijk), misbruik en giftige relaties.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een razend verslavende serie, dan vind je in De Royals heel wat voldoening. Met heel wat sexyness, een paar goed geplaatste shock-momenten en een vleugje spanning brengen deze broers je in de zevende hemel. Kon je maar voor eeuwig op die roze wolk blijven zitten…

Mijn volledige recensies kan je hier (De Royals #1) en hier (De Royals #2) opnieuw lezen.

Dit boek krijgt 5 sterren op 5. (recensie)

Liefdestips aan mezelf: het dagboek van Olivia Jacobs – Sylvia Van Driessche

Recensie: Liefdestips aan mezelf: het dagboek van Olivia Jacobs - Sylvia Van Driessche // mybooksandlife.be

Als haar moeder wordt opgenomen in een psychiatrische instelling verhuist de 17-jarige Olivia Jacobs tegen haar zin naar de chique villa van haar tot dan toe afwezige vader (‘een beroemdheid die ik niet ken en waar ik dus ook geen fan van ben’), haar stiefmoeder en haar 17-jarige Instagramverslaafde stiefzus Lily-Rose.

Intussen schrijft Olivia in haar dagboek alles over haar versierpogingen op Max, haar Grote Liefde. Omdat het niet bepaald vlot verloopt, roept ze de hulp in van haar flirterige BFF Billie en verzamelt ze uit alle mogelijke hoeken liefdestips. Daardoor komen Olivia’s twee werelden, de wereld van haar familie die ze probeert te negeren en de wereld van de liefde die ze bestudeert, dichter bij elkaar dan ooit…

Pluspunten

 • Superleuke cover en aantrekkelijke flaptekst.
 • Heel knappe mannen! (Of zo stel ik me ze toch voor…)
 • Handgeschreven stukjes geven het boek een realistisch effect.
 • Verdomd verslavend geschreven.
 • Een frisse wind in de wereld van de Nederlandstalige YA.

Minpunten

 • Sommige personages zijn een beetje overdreven en lijken bijna een karikatuur.

Conclusie

Als je op zoek bent naar het ideale kerstcadeau voor je boekenwurmige zus/broer/nicht/neef, dan is Liefdestips aan mezelf: Het dagboek van Olivia Jacobs de ideale kandidaat. Beter nog: dit Young Adult boek is zo geschreven dat jong en oud er zich kostelijk mee amuseert.

Je kan mijn volledige recensie hier opnieuw lezen.

Dit boek krijgt 5 sterren op 5. (recensie)

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Recensie: Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum - Benjamin Alire Sáenz // mybooksandlife.be

Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Wanneer ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben – behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

Pluspunten

 • Een wonderlijk magisch verhaal.
 • Door de vertelwijze van Aristoteles lijkt het alsof hij een dromerige en romantische scène beschrijft.
 • Het is een geweldige vertaling waarin het gevoel en de sfeer volledig overeind blijven.
 • De personages zijn geweldig en je kan niet anders dan ze diep in je hart sluiten.
 • Er wordt hier en daar met wat humor gestrooid zodat het verhaal niet zwaar of depressief aanvoelt.

Minpunten

Als er geen zijn, kan ik ze ook niet benoemen!

Conclusie

Aristoteles en Dante ontdekken de Geheimen van het Universum is het soort boek dat ik aan iedereen wil aanraden. Sterker nog: ik wil het bij iedereen onder de neus duwen, hun ogen openhouden met ijzeren tangetjes en ze dwingen om het boek te lezen. Want uiteindelijk zal niemand er spijt van hebben dat ze ettelijke uren aan dit verhaal gespendeerd hebben. Ari en Dante vertellen een magisch verhaal dat maatschappelijk relevant is en – om het met een cliché te zeggen – je vanaf de eerste pagina vastgrijpt om je niet meer los te laten.

Mijn volledige recensie kan je hier opnieuw lezen.

Dit boek krijgt 5 sterren op 5. (recensie)

Floppers van 2017

Dumplin’ – Julie Murphy

Recensie: Dumplin' - Julie Murphy // mybooksandlife.be

De zelfverzekerde Willowdean Dickinson (die door haar moeder Dumplin’ wordt genoemd) heeft een maatje meer en vindt dat geen probleem. Met haar beeldschone, beste vriendin Ellen aan haar zijde is alles altijd goed gegaan. Pas als Will een relatie krijgt met haar oogverblindend knappe collega Bo, begint ze te twijfelen over haar figuur.

Om haar zelfvertrouwen terug te krijgen, besluit Will het meest afschuwelijke te doen wat ze zich kan voorstellen: ze geeft zich op voor de Clover City’s Missverkiezing. Gaandeweg laat Will niet alleen Clover City versteld staan, maar vooral zichzelf.

Pluspunten

 • De onzekerheid van Willowdean is universeel herkenbaar.

Minpunten

 • Ondanks dat het boek gepromoot wordt als een boek waar body positivity voorop staat, is hier tijdens het lezen weinig van te merken.
 • Het hoofdpersonage doet zelf aan body shaming.

Conclusie

Het grootste probleem van Dumplin’ is de flaptekst. Deze belooft ons een zelfverzekerd meisje dat de wereld tegemoet gaat met een gezonde dosis humor en zelfrelativering. Een meisje dat geen enkele zier geeft om haar imperfect lichaam, of wat andere mensen hiervan vinden. Hierdoor werden mijn verwachtingen over Dumplin’ niet ingelost.

Je kan mijn volledige recensie hier opnieuw lezen.

Dit boek krijgt 3 sterren op 5. // mybooksandlife.be

Het Lot – Jennifer E. Smith

Recensie: Het Lot - Jennifer E. Smith // mybooksandlife.be

Alice zit in het eindexamenjaar van de middelbare school. Ze is stiekem verliefd op haar beste vriend Teddy. Op weg naar zijn verjaardagsfeestje koopt ze voor de grap een lot voor hem. Bizar genoeg blijkt de hoofdprijs daar precies op te vallen: Teddy wint 140 miljoen.

Alice en Teddy hebben het allebei niet makkelijk gehad. De ouders van Alice zijn overleden toen ze nog heel klein was en niet lang daarna ging de vader van Teddy ervandoor, waardoor zijn moeder met een grote berg schulden achterbleef. Teddy en Alice vonden toen steun in hun vriendschap en zijn sindsdien onafscheidelijk geweest. Ze zijn ervan overtuigd dat deze enorme prijzenpot niets dan geluk zal brengen. Maar is het wel zo’n droom als je denkt, de jackpot winnen?

Pluspunten

 • De cover is ongelooflijk vrolijk en kleurrijk. Instant happiness!
 • Jennifer E. Smith heeft een fijne schrijfstijl.

Minpunten

 • Deprimerend. Dat is het gevoel dat bij mij overheerste toen ik het boek las.
 • Het boek focust vooral op de zware dingen die Alice en Teddy hebben meegemaakt.
 • De negatieve vibe neemt het hele verhaal in beslag.
 • Het personage van Leo krijgt een typische tweederangspositie in het boek als gay best friend.

Conclusie

Voor mij domineerde het deprimerende gevoel en de negatieve vibe het hele verhaal. Er was te weinig schwung en joie de vivre te vinden. Dit betekent natuurlijk niet dat niemand zal genieten van Het Lot.

Mijn volledige recensie kan je hier opnieuw lezen.

Dit boek krijgt 2,5 sterren op 5. // mybooksandlife.be

Wat was jouw favoriete Contemporary Young Adult boek dat je las in 2017?

Follow:

1 Comment

 1. 20 December 2017 / 20:04

  Fijne en overzichtelijke blogpost. Ik ben nu wel erg benieuwd geworden naar De Royals, de boeken klinken erg vermakelijk 🙂 Jammer dat Dumplin’ tegenviel, hij zou echt tof kunnen zijn. Mijn favoriete contemporary boeken van dit jaar zijn toch wel The Hate U Give van Angie Thomas , A List of Cages van Robin Roe en Moxie van Jennifer Matthieu.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge