Recensie: Worldwide (TAGMAG #2) – Matthias Soberon

Recensie: Worldwide (TAGMAG #2) – Matthias Soberon

Worldwide’ was mijn eerste ervaring met fan fiction. Wil je weten wat ik ervan vond? Lees dan hieronder mijn recensie over het tweede deel in de TAGMAG-reeks, geschreven door Matthias Soberon.

“Ze stond op, legde het dagboek op haar bureau en keek naar haar foto met Josh. ‘Ik hoop dat ik altijd de vlam blijf die jouw vuur aanwakkert, liefste,’ fluisterde ze en ze boog zich voorover om de foto een kus te geven. ‘Ik hoop dat ik je snel hoor.’”

Korte Inhoud

In het eerste deel van de TAGMAG-fanfictionreeks ‘Backstage’ kwam Emma oog in oog te staan met Josh, haar idool en de zanger van ‘Drift’. Al snel sprong de vonk over tussen deze twee en besloten ze om voluit te gaan voor een langeafstandsrelatie.

In ‘Worldwide’ wordt het al snel duidelijk dat dit niet altijd even gemakkelijk is. En alsof een langeafstandsrelatie nog niet moeilijk genoeg is, botert het niet meer tussen de ouders van Emma. Waar is Josh als je hem nodig hebt? En waarom mocht ze van haar vader niet mee op tournee met Josh’ band?

Gelukkig kan ze altijd rekenen op de steun van haar broer en haar beste vriendin, Nora, die goed op weg is om een echte YouTube-ster te worden. En wanneer één van haar filmpjes viraal gaat, opent er zich een nieuwe wereld voor haar. Ze scoort binnen de digitale community, en trekt vooral de aandacht van twee YouTubers, Jules en Robin.

Recensie

Backstage

Zoals je al kan afleiden uit de korte inhoud is ‘Worldwide’ het tweede deel van een fanfictie-reeks. Dit besefte ik zelf pas wanneer ik het boek al had ontvangen. Ondanks dat ik een heel deel van het verhaal miste, besloot ik toch om er aan te beginnen. En eigenlijk heb ik het eerste boek, ‘Backstage’, niet gemist. Alle elementen van ‘Backstage’ die belangrijk zijn voor het tweede deel worden namelijk kort toegelicht. En zo ben je in een wip en een flik mee.

Wat me direct opviel eens ik begon te lezen, was het vlijtige gebruik van woorden in ALL CAPS en uitroeptekens. Zo vond ik in een bepaalde alinea maar liefst 14 uitroeptekens, en dat was geen uitzondering. Dit geeft onmiddellijk een schreeuwerige indruk. Het voelde zelfs alsof de personages in mijn oor stonden te roepen. Niet zo aangenaam.

Koosnaampjes worden, net als uitroeptekens, talrijk in het rond gestrooid. Schattie, schoonheid, knapperd, lieveling, lekker ding. Dit zijn maar enkele van de vele koosnaampjes die aan bod kwamen in ‘Worldwide’. Het geeft natuurlijk weer hoeveel de personages van elkaar houden, maar op mij kwam het vooral melig over. Ik was nog maar een twintigtal pagina’s ver toen ik begon te vrezen: ‘Zou ik dit boek wel kunnen uitlezen?’

Slut-shaming

Één welbepaalde passage deed mijn wenkbrauwen serieus in de hoogte schieten, maar niet op een goede manier.

“’Hey, Is dat niet Sam?’, vroeg Jess plots. Emma keek op en zag haar ex verderop staan, kussend met een meisje.
‘Ja,’ bevestigde ze walgend. ‘Met die trut van het vierde.’
‘Ugh! Johanna van economie. Volgens mij heeft die elke kerel van onze school al gedaan.’”

Slut-shaming is iets waar we als vrouwen nog dagelijks tegen vechten. Als een man veel vrouwen heeft gehad is hij een held. Is een vrouw wat te vriendelijk tegen de mannen, dan is ze automatisch een slet. Een passage lezen zoals hierboven, grijpen me steeds aan. Maar op zich is het goed dat dit vermeld wordt, zo wordt de aandacht hier op gevestigd en wordt nogmaals onderstreept dat dit niet oké is.

Wat Matthias ook goed heeft aangepakt, is catcalling. Dit is wanneer een vrouw op straat door mannen wordt nageroepen of nagefloten, vaak op een denigrerende manier. In ‘Worldwide’ wordt één van de personages hiermee geconfronteerd. En door de manier waarop dit personage reageert, maakt de auteur heel duidelijk dat catcalling niet door de beugel kan. Menig vrouwen juichen je toe, Matthias Soberon.

In mijn hart

Ondanks de vele frustraties die ‘Worldwide’ me heeft bezorgd, slaagt de auteur erin om me beetje bij beetje in het verhaal te trekken. Ik sluit de personages zelfs voorzichtig in mijn hart en leef met ze mee. Veel vrouwen hebben zich al eens onzeker gevoeld in een relatie waardoor Emma’s liefdesproblemen heel herkenbaar overkomen.

Het is duidelijk dat Matthias Soberon dit boek heeft geschreven met een specifieke doelgroep in gedachten, en mede door de afbeeldingen van sms-berichten zal dit boek zijn doelgroep bereiken en plezieren. Het einde van ‘Worldwide’ biedt een mooie opening voor een eventueel vervolg. En eigenlijk wil ik graag weten hoe het Emma verder vergaat.

Dit boek krijgt 3 sterren op 5. // mybooksandlife.be

[bol_product_links block_id=”bol_592c19de5fcbc_selected-products” products=”9200000073684115″ name=”Worldwide” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Titel: Worldwide
Auteurs: Matthias Soberon
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
Verschenen: 2017
Pagina’s: 203 pg.
Genre: Fanfictie, Young Adult
ISBN: 9789089317216

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge