Recensie: Oorsprong – Dan Brown

Recensie: Oorsprong – Dan Brown

Eindelijk heb ik de tijd gevonden om me door de nieuwe Dan Brown heen te werken. Lees hier mijn recensie over Oorsprong van Dan Brown.

‘Het woord “atheïst” zou niet eens moeten bestaan,’ ging Kirsch verder. ‘Niemand vindt het nodig om zich een “niet-astroloog” of een “niet-alchemist” te noemen. We hebben geen woorden voor mensen die betwijfelen of Elvis nog leeft en voor mensen die niet geloven dat aliens door de ruimte reizen om koeien te molesteren. Atheïsme is niets meer dan het tegengeluid van redelijke mensen die worden geconfronteerd met ongerechtvaardigde religieuze overtuigingen.’

Korte Inhoud

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, voelt zich als liefhebber van de klassieke meesters niet helemaal thuis in het moderne Guggenheim-museum in Bilbao. Op verzoek van zijn goede vriend Edmond Kirsch, voor wie hij alles doet, staat hij daar toch. Net als alle andere genodigden is hij nieuwsgierig naar de presentatie van Edmond, die een ontdekking zal onthullen die de wereld voor altijd zal veranderen.

Veel partijen hebben er baat bij de presentatie in het water te laten vallen. Wanneer Edmonds ontdekking verloren dreigt te gaan, vlucht Langdon samen met de elegante museumdirectrice Ambra Vidal naar Barcelona. Daar gaan ze gehaast op zoek naar een wachtwoord dat Edmonds geheim kan ontsluiten.

Recensie

Ik lees de boeken van Dan Brown al zo lang ik mij kan herinneren. Waar ik grote fan was van zijn eerste vier boeken, werd mijn enthousiasme bij Het Verloren Symbool en Inferno getemperd. Na het lezen van wat titels van recensies over Oorsprong, waren mijn verwachtingen niet echt hoog. Maar enkele kritische standpunten sluiten niet uit dat ik ervan kan genieten.

Ik was dan ook klaar om met volle teugen te genieten en volledig in het nieuwe Robert Langdon-verhaal te duiken. Ik wou doodgraag dit boek écht goed vinden. Maar het lukte me niet…

Een stap in de moderne wereld

Wat meteen opvalt is dat ons hoofdpersonage een grote stap vooruit in de tijd zet. Robert Langdon is eerder een liefhebber van de klassieke kunst, wat in de vorige boeken sterk naar voren kwam. In Oorsprong dompelt Robert zich om in de moderne kunst en hoogtechnologische snufjes.

Deze modernisering wordt gebracht door een ander belangrijk personage, Edmond Kirsch, wie bijna Roberts tegenpool is. Edmond is namelijk geen stoffige professor, maar een wereldberoemde technonerd met miljarden op zijn bankrekening en een popicoon-status.

Het is mooi om te zien hoe Dan Brown zichzelf uitdaagt en nieuwe horizonten verkent en daarmee Robert Langdon mee laat evolueren met de huidige tijdsgeest.

100 pagina’s te lang

Naar goede gewoonte is ook Oorsprong een dik boek. Welgeteld 500 pagina’s lang. En volgens mij had dit boek 100 pagina’s korter kunnen zijn. Dit boek staat vol met overbodige informatie die het verhaal alleen maar uitrekt en langer maakt zonder dat het iets van waarde toevoegt.

Een voorbeeld hiervan zijn de Spaanse zinnen die overvloedig gebruikt worden om de sfeer en locatie van het boek te benadrukken. Aangezien men ervan uitgaat dat de gemiddelde Nederlandstalige lezer het Spaans niet machtig is, volgt er onmiddellijk na de Spaanse zin een vertaling. Dit voelt dubbelop en onnatuurlijk en vertraagt het verhaal onnodig.

Wikipedia-achtige zinnen

Hier en daar voelt het boek te ‘schools’ aan, net als een les geschiedenis. Geschiedenis was dan wel een van mijn favoriete vakken, maar meestal voegt het – ook hier weer – niets toe aan het verhaal. Wanneer het dan lijkt alsof de betrokken passages recht van Wikipedia komen – of, zoals volgens het boek, van dictionary.com – , zakt mijn aandacht helemaal weg en wil ik gewoon dat het boek uit is.

“Volgens dictionary.com is een ‘regent’ iemand die tijdens de afwezigheid of tijdelijke onbekwaamheid van de leider van een organisatie wordt benoemd tot toezichthouder.”

“De onbuigzame, genadeloze, uiterst gewelddadige Francisco Franco was aan de macht gekomen dankzij de militaire steun van nazi-Duitsland en het Italië van Mussolini. Hij vermoordde duizenden van zijn tegenstanders alvorens in 1939 de macht te grijpen en zichzelf uit te roepen tot El Caudillo, het Spaanse equivalent van der Führer. Tijdens de Burgeroorlog en tot ver in de eerste jaren van zijn bewind verdween iedereen die verzet pleegde in een van de vele concentratiekampen, waar naar schatting driehonderdduizend burgers werden vermoord.”

Nieuwsgierigheid gaat over in verveling

Het hele boek gaat over de baanbrekende ontdekking van Edmond Kirsch en vooral over de presentatie waarin hij zijn ontdekking onthult. In het begin wilde ik echt weten wat hij ontdekt had en wat dit zou betekenen voor de wereld. Het duurde nochtans niet lang voor die nieuwsgierigheid helemaal de kop in werd gedrukt en overging in opperste verveling.

Edmond Kirsch’ presentatie was onnodig langdradig, ingewikkeld en complex en staat vol met wetenschappelijk jargon. Ik ben ervan overtuigd dat de essentie van zijn ontdekking veel korter en begrijpelijker verwoord had kunnen worden. En dan liefst op een manier die me niet in slaap doet vallen.

Geen literair hoogtepunt, wel meeslepend

Hoewel lang niet alles aan Oorsprong slecht is, heb ik dit boek tegen mijn zin en met veel innerlijke conflicten uitgelezen. De hele tijd leefde er de hoop dat het verhaal een draai zou nemen en me op het puntje van mijn stoel zou zetten, wat helaas ijdele hoop bleek te zijn.

En hoe hard ik ook probeerde, ik kon mezelf niet overtuigen om dit boek leuk te vinden. Het wordt mij meer en meer duidelijk dat Dan Brown op literair gebied niet een van de beste schrijvers is. Schrijft hij boeken die veel mensen meeslepend en spannend vinden? Dat wel.

Dit boek krijgt 2,5 sterren op 5. // mybooksandlife.be

Lees alle reviews over Oorsprong

Titel: Oorsprong
Originele titel:
Origin
Auteur:
Dan Brown
Uitgever:
Luitingh-Sijthoff
Verschenen in:
oktober 2017
Pagina’s:
500 pg.
Genre: Thriller, Fact Fiction
ISBN:
9789024576791

*Dit artikel verscheen eerder op Gelezen.online
**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

Follow:

1 Comment

  1. 21 Oktober 2018 / 10:39

    Ik ben het echt HELEMAAL met je eens!
    Enkele weken geleden heb ik het boek uitgelezen en ik ben nu bezig er een recensie over te schrijven, maar omdat deze nogal eh negatief is, ben ik opzoek gegaan naar andere recensies. Gewoon om te kijken of ik misschien iets te hard ben voor Dan Brown, maar jouw meningen zij echt EXACT hetzelfde als de mijne!

    Volgens mij is Dan Brown heel goed in het schrijven van meeslepende verhalen en is vooral Langdon een schitterend personage wanneer hij in zijn element is. Maar als Dan Brown hem opeens in de wereld van de moderne kunst katapulteert, werkt zijn ‘magische formule’ toch niet echt. Jammer want volgens mij had hij echt een heel meeslepend, spannend, … verhaal kunnen schrijven over het Spaanse koningshuis en één van diens geheimen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.