Recensie: Nacht op de Rivier – Erica Ferencik

Recensie: Nacht op de Rivier – Erica Ferencik

Enkele weken geleden mocht ik ‘Nacht op de Rivier’ lezen van Erica Ferencik, een thriller boordevol avontuur. Lees hier mijn recensie.

“Op de rivierbedding rezen gigantische stenen op waartussen we moesten laveren. Er volgde een serie watervallen, de ene nog angstaanjagender dan de andere. Het water veranderde steeds en was altijd hetzelfde. Mijn zintuigen stonden op scherp, klaar voor elke waanzinnige situatie die ons te wachten zou staan. Het woord ‘angst’ had geen betekenis meer. Ik had geen tijd voor angst.”

Korte Inhoud

Winifred Allen is toe aan een vakantie. Gebukt onder een veeleisende job, emotioneel verwoest door de dood van haar geliefde broer, en eenzaam sinds haar vijftienjarige huwelijk op de klippen liep, voelt Wini zich kwetsbaar. Wanneer haar drie beste vriendinnen aandringen om tijdens hun jaarlijks tripje iets avontuurlijks te ondernemen, gaat ze ondanks haar angstig voorgevoel mee.

Wat start als een verkwikkende wandeling in de verlaten wildernis wordt al snel een nachtmerrie. De jarenlange vriendschap en trouw van de vier vriendinnen wordt danig op de proef gezet. Om te overleven moeten ze een innerlijke kracht aanspreken waarvan ze niet wisten dat ze die hadden.

Recensie

Toen ik de vraag kreeg of ik dit boek wou recenseren, was ik eerst wat twijfelachtig. Ik lees heel graag goede thrillers, maar de thrillers die ik de laatste tijd heb gelezen – buiten de nieuwste van Nicci French – vielen allemaal een beetje tegen. En ‘Nacht op de Rivier’ is dan ook nog eens een avontuurlijke thriller, een subgenre dat ik nog niet eerder had verkend. Maar omdat ik alle  mogelijke genres een kans wil geven, nam ik de uitdaging aan. En ik heb er geen seconde spijt van gehad.

Geen natuurmens

‘Nacht op de Rivier’ komt eerder traag op gang, maar dat is in dit geval geen minpunt. Het verhaal neemt de tijd om de personages neer te zetten en geeft je de kans om ze uitgebreid te leren kennen. Ik hou ervan om mee in het hoofd van de personages te kruipen om ze zo op een dieper niveau te kunnen begrijpen. Ik kon mezelf perfect identificeren met Wini. Net als haar ben ik allesbehalve een natuurmens. Verder dan mijn eigen tuin kom ik niet. Hierdoor begreep ik haar twijfels om een weekend in de ongerepte natuur door te brengen.

De vriendschap tussen Wini, Pia, Rachel en Sandra is allesbehalve rozengeur en maneschijn. Erica Ferencik doet geen poging om van hen het perfecte vriendengroepje te maken waar iedereen altijd goed met elkaar opschiet, wat alleen maar bijdraagt aan het realisme van het boek. Want ja, soms heb je gewoon even genoeg van die vriendin die weer maar eens alleen aan zichzelf denkt. Of je hebt geen zin om constant gezeur te moeten aanhoren. Soms botst het. Maar bij echte vriendschap komt dit altijd weer in orde.

Satan’s Staircase

Neem je helm, reddingsvest en waterschoenen alvast klaar. Want nadat je een band hebt opgebouwd met deze vier vrouwen gaat er een wilde rit van start. En ‘wild’ hoef je niet te onderschatten. Wie gaat er in godsnaam raften op een rivier waar een bepaald punt ‘Satan’s Staircase’ wordt genoemd?! En met een gids die de rivier op zijn duimpje kent, want hij heeft ze toch al wel vijf keer afgevaren?! Ik hoef niet uit te leggen dat er iets gaat misgaan. En de spanning hierrond wordt goed opgebouwd. Want je wéét gewoon dat het op een bepaald punt fout zal gaan, maar niet wanneer. Je vraagt jezelf constant af of dit het moment is waarop hun reisje de mist in gaat. Je krijgt het gevoel dat je de hele tijd over je schouder moet kijken, op zoek naar het gevaar dat zich schuilhoudt in de schaduw.

“’Er zijn hier en daar lichaamsdelen van ze gevonden. Dus de moraal van dit verhaal is: geen domme dingen doen en luisteren naar wat ik zeg. Afgesproken? Zijn jullie er klaar voor, dames?’
We knikten braaf en verzamelden onze spullen. Het enige geluid dat je kon horen was het zachte gekreun waarmee we de rugzakken op onze schouders tilden.”

Bear Grylls

De beschrijving van de natuur van het afgelegen gebied waar de vier vrouwen de wildernis trotseren is op een bijna poëtische manier en heel beeldend naar voor gebracht. Je hoort de rivier woest stromen en ziet het water voor je ogen kolken. Je waant jezelf Bear Grylls die de onverbiddelijke stroming temt met een enkele roeispaan en voelt de zon op je neus branden.

Hoewel dit boek de elementen heeft om een potentiële bestseller te zijn, miste ik iets. Het verhaal heeft meer nodig van alles. Meer spanning, meer opbouw, meer onverwachte gebeurtenissen, meer doodsangsten. Meer meer meer. ‘Nacht op de Rivier’ had net niet genoeg om het lijf om me van begin tot einde vast te kluisteren aan dit boek. En ondanks dat hij net geen vier sterren waard is, heb ik er echt wel van genoten.

Dit boek krijgt 3,5 sterren op 5. // mybooksandlife.be

[bol_product_links block_id=”bol_593be80006bc0_selected-products” products=”9200000075752513″ name=”Nacht op de Rivier” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Titel: Nacht op de Rivier
Originele titel: The River at Night
Auteur: Erica Ferencik
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Verschenen: 2017
Pagina’s: 320
Genre: Thriller, Avontuur
ISBN: 9789024576845

**Dit boek werd mij bezorgd door de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie.

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge