Recensie: Mist in Augustus – Robert Domes

Recensie: Mist in Augustus – Robert Domes

Waargebeurde historische fictie. Kan niet missen, toch? Lees hier mijn recensie over ‘Mist in Augustus’ van Robert Domes.

“Hij roept zo hard als hij kan: ‘Een paar dagen maar, moeder… beloofd?’ Als antwoord glimlacht ze. Ze kust haar handpalm en blaast de kus naar hem. Daarna strijkt ze met haar hand langs haar ogen. Ernst ziet dat haar lippen bewegen, alsof ze zegt: ‘Beloofd.’” 

Korte Inhoud

De vierjarige Ernst Lossa leeft samen met zijn ouders, twee zussen en broertje in erbarmelijke omstandigheden. Wanneer het gezin noodgedwongen uit elkaar valt, gaat het met Ernst van kwaad naar erger.

Door zijn drang om te stelen, belandt hij in 1942 in een nazistische jeugdgevangenis. Daar weigert hij om zijn meerderen te gehoorzamen die hem als een psychopaat beschouwen. En hoewel Ernst zo gezond is als een vis, deporteren ze hem naar een gekkenhuis.

In dit instituut gebeuren er vreemde dingen: patiënten sterven op mysterieuze wijze of verdwijnen plotseling. Ondanks alles blijft Ernst Lossa hoopvol. Tot een vriendin, de mooie Nandl, verdwijnt…

My Big Fat Gipsy Wedding

Mijn vaste lezers weten ondertussen dat ik een zwak heb voor historische fictie. En zeker wanneer het dan nog eens om een waargebeurd verhaal gaat. Dus wanneer ik dit boek zag voorbij komen op Facebook, wist ik onmiddellijk dat ik het zou lezen.

‘Mist in Augustus’ is mijn eerste echte kennismaking met de zigeunerwereld – kijken naar My Big Fat Gipsy Wedding tel ik even niet mee. Al mag je volgens dit verhaal een Jenische absoluut geen zigeuner noemen! Het eerste deel van het boek schept een duidelijk beeld van deze levensstijl en biedt een mooie achtergrond voor de rest van het verhaal.

“’Kijk toch hoeveel mensen er bijkomen hier. Frick zei dat als het zo doorgaat, we bedden in de gang moeten zetten. En dan die erbarmelijke toestand waarin die mensen verkeren, sommigen zijn al halfdood als ze hier aankomen.’
‘Dat is niet de reden voor de vele sterfgevallen en dat weet jij heel goed. Daar wordt een handje bij geholpen.’”

Kinderlijke Naïviteit

Wanneer Ernst al 2 jaar weg is van thuis, zie je mooi zijn kinderlijke naïviteit tot zijn recht komen. Zelfs na al deze tijd gelooft Ernst nog elke dag dat zijn vader hem komt ophalen en dat ze daarna naar Amerika verhuizen. Ook heeft hij het grootste vertrouwen in Hitler, die een betere wereld belooft.

Ondanks de ingrijpende gebeurtenissen die in Ernsts leven plaatsvinden, zit er weinig evolutie in hem als personage. Zijn manier van denken als een 11-jarige leeftijd blijft hetzelfde als toen hij vier was. En dat vind ik enigszins jammer. Ik heb namelijk al meerdere keren benadrukt hoe belangrijk de ontwikkeling van personages voor mij is. Zoiets kan een goed boek veranderen in een meesterwerk.

Recensie: Mist in Augustus - Robert Domes // mybooksandlife.be

Niet allemaal positief

Wat ik bijzonder vindt aan ‘Mist in Augustus’ is dat Ernst Lossa echt geleefd heeft. En alle dingen die met hem gebeuren zijn effectief gebeurd. Helemaal op het einde van het boek vind je daar een mooie samenvatting van, wat voor iemand met een interesse in geschiedenis zeker een meerwaarde biedt.

Hoewel ‘Mist in Augustus’ veel elementen bevat die ik graag heb in een boek, is het niet allemaal positief voor mij. Zo grijpt het boek me niet echt. Ik voel me niet emotioneel betrokken en alle moeilijkheden waar Ernst in terecht komt, raken me amper. Hierdoor voel ik ook niet die drang om verder te lezen. Maar als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog is dit boek het zeker waard om eens te lezen!

[bol_product_links block_id=”bol_5922e52d3994d_selected-products” products=”9200000071290628″ name=”Mist in Augustus” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Titel: Mist in Augustus
Originele titel: Nebel im August, Die Lebensgeschichte des Ernst Lossa
Auteur: Robert Domes
Uitgever: Xander Uitgevers
Verschenen: 2017
Pagina’s: 342 pg.
Genre: Literatuur, Historische Fictie
ISBN: 9789401606967

** Dit boek werd mij bezorgd door de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie.

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge