Recensie: Liefdestips aan mezelf: het dagboek van Olivia Jacobs – Sylvia Van Driessche

Recensie: Liefdestips aan mezelf: het dagboek van Olivia Jacobs – Sylvia Van Driessche

Dit héérlijk Young Adult boek ligt vanaf vandaag in de winkel. En hier kan je mijn recensie over Liefdestips aan mezelf: het dagboek van Olivia Jacobs van Sylvia Van Driessche al lezen.

“Ik heb ‘flirttips ingetikt op mijn computer. Ik heb gemerkt dat ik er geen bal van snap, van de liefde, en dat ik professionele hulp nodig heb. Ik ga gewoon opzoeken hoe ik me moet gedragen en ga alle tips uittesten op Max. Iedereen weet dat je alles, zelfs wetenschappelijk onderbouwde psychologische hulp, kan vinden op internet; Nu ja, niet dat ik alles geloof wat ik lees.”

Korte Inhoud

Als haar moeder wordt opgenomen in een psychiatrische instelling verhuist de 17-jarige Olivia Jacobs tegen haar zin naar de chique villa van haar tot dan toe afwezige vader (‘een beroemdheid die ik niet ken en waar ik dus ook geen fan van ben’), haar stiefmoeder en haar 17-jarige Instagramverslaafde stiefzus Lily-Rose.

Intussen schrijft Olivia in haar dagboek alles over haar versierpogingen op Max, haar Grote Liefde. Omdat het niet bepaald vlot verloopt, roept ze de hulp in van haar flirterige BFF Billie en verzamelt ze uit alle mogelijke hoeken liefdestips. Daardoor komen Olivia’s twee werelden, de wereld van haar familie die ze probeert te negeren en de wereld van de liefde die ze bestudeert, dichter bij elkaar dan ooit…

Recensie

Toen ik de vraag kreeg of ik dit boek wou lezen, heb ik daar niet lang over nagedacht. De leuke cover en aantrekkelijke flaptekst maakten me meteen nieuwsgierig naar dit verhaal. En wanneer de postbode mij dit pakje overhandigde, duurde het niet lang voor ik met mijn neus aan de pagina’s gekleefd zat. Zelfs in de fitness ging het boek mee de loopband op!

Psychologie achter verliefd worden

Olivia haalt uit alledaagse situaties liefdes- en flirttips die ze stuk voor stuk in haar dagboek neerschrijft. En dat dagboek krijg je integraal te lezen. Met elke nieuwe tip die ze ontdekt, hoopt ze een stap dichter te staan bij een relatie met haar droomjongen, Max. Door te lezen over de psychologie achter verliefd worden, beseft Olivia meer en meer dat ze Max enkel voor haar zal winnen door gewoon zichzelf te zijn. Nu moet ze enkel nog uitzoeken wie ze echt is…

Trouwens, in mijn hoofd ziet Max eruit als Sebastian Kydd van The Carrie Diaries. Als dat beeld ook maar een beetje overeenkomt met hoe de echte Max eruit ziet dan begrijp ik Olivia volledig!

Realistisch en ronduit verslavend

In Liefdestips aan mezelf: het dagboek van Olivia Jacobs vind je regelmatig enkele handgeschreven elementen, zoals je ze in een echt dagboek zou aantreffen. Deze details geven het boek een realistisch effect en dat maakt het alleen maar leuker.

Dit boek is niet opgedeeld in hoofdstukken maar in korte dagboekfragmenten. Dit maakte het voor mij echt moeilijk om in het midden van de nacht te stoppen met lezen. Het zijn namelijk ideale en hapklare stukjes waardoor ik telkens toch nog één stukje wou lezen. Maar dit ging natuurlijk eindeloos door.

Of ligt het niet hieraan? Misschien is dit boek gewoon verdomd verslavend geschreven? Misschien is Sylvia Van Driessche wel een topschrijfster. Ja, ik denk dat dat eerder de reden is.

Zijn sommige personages een karikatuur?

Als ik toch één negatief puntje moet aanhalen dan is het dat sommige personages een karikatuur lijken. BFF Billie is een echte sporty spice. Maar dat ze sportief is en sportief gekleed gaat, wordt soms wat overdreven. Je kan er namelijk ook sportief uitzien zonder altijd een joggingbroek te dragen.

Hetzelfde zie je bij Lily-Rose. Ze wordt neergezet als een truttig internetmeisje die volledig in het teken van Instagram leeft. Natuurlijk wordt dit beeld in de hand gewerkt doordat zij en Olivia niet de beste vriendinnen zijn. Maar we moeten onthouden dat de meeste Instagrammers zich helemaal anders gedragen. Het is wel heel fijn dat er eens een Instagram Influencer voorkomt in een boek want dat zie je eigenlijk niet veel, terwijl dat een vast onderdeel van onze moderne samenleving begint te worden.

Dit was echt het énige minpunt dat ik kon vinden in dit heerlijk boek. En geloof me: ik heb mijn kritische zelf goed zijn best laten doen. 😉

Een frisse wind in de wereld van Young Adult

Liefdestips aan mezelf: het dagboek van Olivia Jacobs is een frisse wind in de wereld van Young Adult. Het is luchtig, humoristisch en het haalt herkenbare tienerproblemen aan, van onbedwingbare krullen tot liefdesverdriet.

Maar het boek is niet alleen schattig en grappig. Achter de sterke Olivia schuilt een zwaar verleden dat ze elke dag met zich meedraagt. En dat geeft een diepere dimensie aan het verhaal. Al deze elementen samen maken dat werkelijk iedereen dit boek kan lezen én ervan kan genieten.

Dit boek krijgt 5 sterren op 5. (recensie)

Lees alle reviews over Liefdestips aan mezelf

Titel: Liefdestips aan mezelf: het dagboek van Olivia Jacobs
Auteur:
Sylvia Van Driessche
Uitgever:
Moon Young Adult
Verschenen in:
oktober 2017
Pagina’s:
304 pg.
Genre: Young Adult, Contemporary
ISBN:
9789048838769

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge