Recensie: Later als ik dood ben – Ilse Ruijters

Recensie: Later als ik dood ben – Ilse Ruijters

Nadat ik zoveel goeds over dit boek heb gehoord, is het me eindelijk gelukt om hem te verslinden. Hier kan je mijn recensie lezen over Later als ik dood ben van Ilse Ruijters.

“Hij snoof. ‘Nou, je hoeft je niets in je hoofd te halen, hoor. Niet elke man wordt geil van je. Ik bedoelde gewoon dat we vrienden zijn. Gewoon, vrienden. En dat ik gewoon niet wil dat jou iets overkomt, maar goed, ga je gang, ga met die psychopaat lekker naar het strand. Laat je omleggen voor mijn part. Van mij zul je geen last meer hebben.’”

Korte Inhoud

Elin ligt op de grond, gevangen in pijn, bloedend. Het leven stroomt uit haar lichaam. Balancerend tussen leven en dood herbeleeft ze haar verleden – hoe ze op een dag ontdekte dat haar bestaan een grote kluwen leugens was. En hoe ze de waarheid dacht te kunnen vinden door te gaan werken in een TBS-kliniek. Maar aan elk antwoord dat ze vond, hing een prijskaartje.

Recensie

Later als ik dood ben van Ilse Ruijters lag al enkele maanden stof te vergaren in mijn boekenkast. Hoewel ik stond te springen om het boek te lezen, werd het steeds naar achteren geduwd. Ik gaf immers voorrang aan boeken die nog spiksplinternieuw waren. En dat is dit boek niet.

Dat heeft dus enkele maanden geduurd. Tot die oranje rug zo naar mij lag te roepen dat ik het niet meer kon negeren. En wat ben ik blij dat ik dit boek éindelijk in mijn handen heb genomen.

Wat is TBS?

Ons hoofdpersonage, Elin, is sociotherapeute in een TBS-kliniek. Voor de Nederlanders onder ons klinkt dit bekend in de oren. Maar wij Belgen zijn minder bekend met het begrip ‘TBS’.

TBS staat voor terbeschikkingstelling. De rechter kan deze maatregel opleggen aan mensen die een zwaar misdrijf pleegden en daarvoor geheel of gedeeltelijk ‘ontoerekeningsvatbaar’ zijn verklaard. Het misdrijf kan de dader niet (volledig) aangerekend worden, doordat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en/of een ernstige psychiatrische stoornis. Daardoor bestaat ook het gevaar dat zij opnieuw in de fout gaan.
Gevangenenzorg.nl

Mensen die in Nederland veroordeeld zijn tot terbeschikkingstelling komen terecht in een TBS-kliniek. Hier zitten ze hun gevangenisstraf uit én worden ze behandeld voor hun psychiatrische problemen.

In België spreken we van internatie. Geïnterneerden komen bij ons vaak in een gewone gevangenis terecht – zij het dan op een psychiatrische afdeling. Pas sinds 2014 hebben wij een TBS-kliniek, wat bij ons het federaal (of forensisch) psychiatrische centrum heet.

Zo hebben we ook weer iets bijgeleerd.

Intrigerende personages

Later als ik dood ben zit vol met intrigerende personages: gekke tante Will, demente tante Toos, moeder Mieke die te veel parfum draagt en altijd lippenstift op haar tanden heeft en vader Jaap die net dezelfde tenen heeft als Elin.

En Elin maakt de ene foute keuze na de andere in een wanhopige poging de waarheid over haar familie te achterhalen.

Elk personage, hoe klein hun rol ook is, doet je iets voelen. Ze zijn levensecht en genuanceerd neergezet waardoor je vaak ongewild sympathie voor hen krijgt.

Wisselend vertelstandpunt zorgt voor onderhuidse spanning

Lang voelt Later als ik dood ben aan als een gewone roman, omdat er weinig opvallende spanning in zit. Gek genoeg maakt dat het verhaal net spannend, op een sluimerende manier. Je weet dat ooit de hel gaat losbarsten. Je weet alleen niet wanneer. Dat maakt het ogenschijnlijk normale leven van Elin intrigerend en leeswaardig.

Het verhaal wordt voornamelijk verteld door Elin. Soms verspringt het vertelstandpunt eventjes naar een andere verteller. Het is vaak niet helemaal duidelijk wie de nieuwe verteller is. Wanneer je heel goed oplet, kan je aan de context afleiden van welk personage je het verhaal aan het lezen bent.

Door dit wisselende vertelstandpunt bouwt Ilse Ruijters subtiel spanning en verwarring op in het verhaal. Het doet de radartjes in je hersenen kraken en kreunen van inspanning tot je uitkomt bij een hallucinante ontknoping. Met weinig woorden wist ze me te overtuigen van haar literair talent.

Dit boek krijgt 4 sterren. (recensie)

Titel: Later als ik dood ben
Auteur:
Ilse Ruijters
Uitgever:
The House of Books
Verschenen in:
2016
Pagina’s:
283 pg.
Genre: Thriller
ISBN:
9789044348132

**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge