Recensie: Illuminae – Amie Kaufman en Jay Kristoff

Recensie: Illuminae – Amie Kaufman en Jay Kristoff

Afgelopen week begaf ik me weer in de wereld van de science fiction. Hier kan je mijn recensie lezen over Illuminae, een boek van Amie Kaufman en Jay Kristoff.

“You deserve every star in the galaxy laid out at your feet and a thousand diamonds in your hair. You deserve someone who’ll run with you as far and as fast as you want to. Holding your hand, not holding you back.”

Korte inhoud

Vanmorgen nog dacht Kady dat haar relatie met Ezra beëindigen het moeilijkste zou zijn dat ze vandaag moest doen. Vanmiddag werd haar planeet binnengevallen.

Het is 2575 en twee belangrijke rivaliserende corporaties zijn in oorlog over een planeet die niet veel meer is dan een ijzig plekje aan de rand van het universum. Wanneer de planeet onder vijandig vuur ligt, zijn Kady en Ezra, twee exen die amper met elkaar praten, verplicht om samen te werken om zo het evacuerende ruimteschip te bereiken.

Dit is de cover van Illuminae, zonder stofjasje errond.

Science Fiction

Ik ben een groentje als het op science fiction en fantasy aankomt, maar toen ik een tijdje terug Home las van Eleni McKnight, viel dit verrassend goed mee en besloot ik om dit genre wat verder te ontdekken. Dit voornemen bracht me bij Illuminae, een prachtig vormgegeven boek. Een klepper van bijna 600 pagina’s. Laat dit jou niet afschrikken, het zijn namelijk geen 600 pagina’s pure tekst. Het verhaal wordt verteld aan de hand van documenten die gehackt zijn, zoals interviews, chatgegevens, verslagen en afbeeldingen, en dat maakt dit boek zo origineel en speciaal.

Illuminae valt niet terug op stereotypen, de gewoonlijke mannelijke computernerd die de wereld redt heeft hier geen prominente rol. In plaats daarvan hebben de auteurs gekozen voor een vrouwelijk powerpersonage. Kady is een badass chick die perfect op haar eentje haar weg vindt in de binaire wereld.

Dit is een afbeelding van een van de hoofdpersonages, Kady.

Lachen en huilen

In deze situatie vol chaos en onzekerheid waar Ezra en Kady zich in bevinden, proberen ze vast te houden aan het bekende. Ik was enorm emotioneel geraakt door hoe ver de dood zich spreidt in dit boek, en ook door hoe gemakkelijk het is om jezelf te verliezen in de mensen die je moet achter laten. En tussen al het illegaal hacken en de hightech sci-fi snufjes door, zie je gewoon oprechte gevoelens van echte mensen. Ontroerend, of zoals de jeugd wel eens zegt: “All the feels!” En humor. De cynische humor in Illuminae is heerlijk!

‘That’s so not your business it almost punches clean past the event horizon of Not Your Business and becomes Your Business again.’

Als ik toch enkele minpuntjes moet aanhalen: er zijn heel veel personages. Het duurde een hele tijd voor ik wat begon te snappen wie waar hoort en wat voor rol iedereen speelt. Waar ik het ook iets moeilijker mee heb, zijn de ruimtelijke gevechten. Een man tot man gevecht kan me tot het puntje van mijn stoel brengen, maar ruimteschepen die elkaar onder vuur nemen is iets dat mijn verbeelding blijkbaar maar moeilijk kan visualiseren.

Illuminae bevat enkele verrassende plot twists die mijn wenkbrauwen de hoogte in doen schieten en die me vullen met bewondering voor de schrijvers. Er zijn meermaals spannende personages waarbij ik mijn ogen moet tegenhouden om ze niet verder over de pagina te laten glijden dan waar ik effectief ben en zo het hele ding te verpesten. Ik denk dat het best duidelijk is dat ik dit boek heb verslonden! Ik zal dan ook zeer snel zijn opvolger, Gemina, in mijn winkelmandje klikken en aan de deur laten bezorgen.

Dit boek krijgt 4 sterren.

[bol_product_links block_id=”bol_58cd382d3641e_selected-products” products=”9200000035482693″ name=”Illuminae” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Titel: Illuminae
Auteurs: Amie Kaufman en Jay Kristoff
Uitgever: Knopf Books for Young Readers
Verschenen in: 2015
Pagina’s: 599 pg.
Genre: Young Adult, Science Fiction
ISBN Hardcover: 978 05 534 9911 7

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge