Recensie: Ik Zie Jou – Clare Mackintosh

Recensie: Ik Zie Jou – Clare Mackintosh

Enkele weken geleden las ik de ijzingwekkende thriller Ik Zie Jou van Clare Mackintosh. En hier kan je mijn recensie lezen.

“Routine is je troost. Het is bekend, vertrouwd.
Door die routine voel je je veilig.
Die routine zal je dood worden.”

Korte Inhoud

Je forenst elke dag. Je weet precies wat je gewoontes zijn. En als jij dat weet, dan een ander misschien ook…

Wanneer Zoë Walker, tijdens een treinrit naar haar werk, tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Ze heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer. Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt.

Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw, een vrouw die net als Zoë elke dag die trein neemt. Wanneer deze vrouw vervolgens gewurgd wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Maar van wie komt dat gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt? Iemand die precies weet wat haar routines zijn?

Recensie

Ik Zie Jou is een goede thriller die me voor het grootste deel van het boek geamuseerd en geïntrigeerd genoeg kon houden om pagina na pagina te blijven omslaan. Het was het klassieke ‘nog één hoofdstuk… nog één hoofdstuk’-gevoel. Maar ondanks de aangrijpende schrijfstijl was het verhaal me tegen het einde kwijt.

Het verhaal heeft drie vertelperspectieven: Zoë, Kelly en de creep. Spijtig genoeg wordt er weinig diepte gegeven aan de personages in Ik Zie Jou. Enkel Kelly heeft een interessant achtergrondverhaal dat ook nog eens relevant is voor dit boek. En dat terwijl die diepte zo broodnodig is om je verbonden te kunnen voelen met personages.

Editen

Er zijn een aantal dingen die bij het schrijven en editen van dit boek over het hoofd gezien zijn. Zo heten drie belangrijke personages Katie, Cathy en Kelly. De gelijkaardigheid van deze namen kan enorm verwarrend zijn tijdens het lezen. En dit is iets dat op zich heel gemakkelijk vermeden had kunnen worden.

Ook zijn er enkele tegenstrijdigheden te vinden. Op het ene moment vertelt Zoë ons dat ze onderweg naar haar werk de kranten vluchtig doorneemt om toch enigszins op de hoogte te blijven van wat er zich in de wereld afspeelt. Enkele pagina’s verder zegt ze dan weer dat ze al in heel lange tijd geen krant meer heeft gelezen. Het zijn zo’n kleine foutjes die je als lezer beginnen te storen en je afleiden van het globale verhaal.

Zoals het elke psychologische thriller betaamt, bouwt de paranoia doorheen het boek gestaag op. Veel mensen in Zoë’s omgevingen beginnen verdacht te lijken, waardoor ze uiteindelijk het gevoel heeft dat ze niemand meer kan vertrouwen. En als lezer neem je dat gevoel heel vlot over. Clare Mackintosh prikkelt ook regelmatig je nieuwsgierigheid door te zinspelen op feiten zonder al te veel uit te doeken te doen.

Recensie: Ik Zie Jou - Clare Mackintosh // mybooksandlife.be

Epiloog

Ondanks die zorgvuldig opgebouwde angst en nieuwsgierigheid, is de epiloog het spannendste deel van het boek. Ongeveer halfweg het boek wist ik al hoe de vork in de steel zat. Of dat dacht ik toch. En hoewel mijn vermoeden bevestigd werd, is niets wat het lijkt. Net wanneer je denkt dat het voorbij is, ontploft er nog een – figuurlijke – bom van jewelste.

Ik Zie Jou is een zeer degelijke thriller die je een aantal uren zoet houdt. En als je ervoor kiest om de ongeloofwaardigheid van de premisse naast je neer te leggen, kan dit boek voor jou zelfs een steengoede thriller zijn. De toon van deze recensie mag dan misschien overwegend negatief zijn, toch is mijn gevoel na het uitlezen van dit boek positief. Ik ben  benieuwd of er een vervolg gaat komen. En als dat zo is, zal ik dat met veel plezier lezen.

Dit boek krijgt 4 sterren. (recensie)

Lees alle reviews over Ik zie jou

Titel: Ik Zie Jou
Originele titel: I See You
Auteur: Clare Mackintosh
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
Verschenen in: 2017
Pagina’s: 384 pg.
Genre: Thriller, Psychologische thriller
ISBN: 9789026137754

**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

Gebroken

Follow:

1 Comment

  1. 31 Juli 2017 / 13:51

    Fijne recensie, ik ben ook benieuwd of er een vervolg gaat komen aangezien ik eigenlijk wel meer wil weten, nadat ik de epiloog gelezen had. Ik vond het soms ook best verwarrend dat er drie karakters Katie, Cathy en Kelly heetten.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge