Recensie: Huizen – Gretel Van den Broek

Recensie: Huizen – Gretel Van den Broek

Afgelopen week las ik Huizen van Gretel Van den Broek. Hier kan je mijn recensie over dit boek lezen.

“Kijk niet achterom, denk ik, want daar is de bolle lens, het schrikbeeld van een wijd opengetrokken pupil, een sterk vergrote iris met onmiskenbaar de kleuren van mijn vaders blik. Het is niet de lens die uitvergroot, het is mijn opgestookte fantasie. Word rustig, moet ik denken. Word kalm. Hij is hier niet. Kom, herhaal het, hij is hier niet. En zijn bespiedend oog? Ach, kom, maak er iets anders van. Moeilijk is het niet, mijn vader blinkt uit in viezigheid. Slaapoog, prutoog, veel-te-lang-in-gewreven-oog. Ja, dat is een draaglijke gedachte. Ademen, nu, en rijden, voorzichtig.”

Korte Inhoud

Martha woont en werkt in het weinig inspirerende immokantoor van de familie. Het lukt haar niet om de volle verantwoordelijkheid van de zaak in handen te krijgen. Ze mist haar moeder en ze lijdt onder de norsheid en opvliegendheid van haar vader.

Ze ontvlucht het ouderlijke huis en nestelt zich in enkele huizen uit haar portefeuille. Zonder medeweten van haar veeleisende vader omringt ze zich daar met huisraad en telkens ook met een man. Deze mannen inspireren haar, en ook de huizen waarin ze hen ontmoet, leren haar anders naar het leven kijken.

Recensie

If you don’t have anything nice to say, don’t say anything at all. Dat zeggen ze toch. Maar als ik helemaal niets zou zeggen, mist deze recensie zijn doel. Daarom ga ik deze recensie kort houden. Simpelweg omdat ik niet veel goeds te zeggen heb.

Niet-ingeloste verwachtingen

Zijn het misschien mijn niet-ingeloste verwachtingen die me zo teleurstellen in dit verhaal? Na het lezen van de korte inhoud verwachtte ik een dubbelleven. Misschien zelfs een driedubbelleven. En een vrouw die deze verschillend levens probeert te balanceren. Verwacht jij hetzelfde? Dan moet ik je teleurstellen.

Hoop je op een meeslepende verhaallijn die je meezuigt in het leven van Martha? Dan moet ik je teleurstellen. Want na 167 pagina’s is het mij niet gelukt om een plot te ontdekken. We lezen gewoon over haar leven dat rustig zijn gang gaat. Toch lijkt het alsof Martha wil vluchten van dit leven. Maar naar het motief achter dit alles kunnen we alleen maar raden.

Eerlijkheid

Het liefst van al zou ik elk boek de hemel in prijzen. Deze keer gaat dat spijtig genoeg niet. Want naast een lezer ben ik ook recensent, waar eerlijkheid voorop moet staan. Toch is het belangrijk om te onthouden dat dit mijn persoonlijke mening is. Dat ik dit boek niet met plezier heb gelezen, wil nog niet zeggen dat dit voor jou hetzelfde zal zijn.

Dit boek krijgt 2 sterren op 5. // mybooksandlife.be

Lees alle reviews over Huizen

Titel: Huizen
Auteur:
Gretel Van den Broek
Uitgever:
Houtekiet
Verschenen in:
2017
Pagina’s:
167 pg.
Genre: Literatuur
ISBN:
9789089246059

**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge