Recensie: In het water – Paula Hawkins

Recensie: In het water – Paula Hawkins

Een paar weken geleden mocht ik de nieuwe thriller ‘In het water’ van Paula Hawkins al lezen. In mijn recensie vertel ik jullie waarom ik teleurgesteld ben.

“Ik wil niet de hele tijd huilen, ik krijg er pijn van in mijn borst en in mijn keel, en het ergste is nog dat niemand me komt troosten. Er is niemand meer om me te troosten.”

Korte Inhoud

Nel, alleenstaande moeder van de eigenzinnige Lena, wordt op een dag dood aangetroffen in de rivier die door het kleine stadje Beckford stroomt. Eerder die zomer sprong Lena’s beste vriendin op dezelfde plek haar dood tegemoet. En zij zijn niet de eerste die daar sterven. Het donkere water is al voor meerdere vrouwen hun dood geworden.

Lena blijft alleen achter. Hierdoor moet Jules, haar tante, na al die jaren terugkeren naar de plek die ze achter zich had gelaten.

Halfweg afgezet

In het water is Paula Hawkins’ tweede boek. Na het grote succes van Het meisje in de trein wordt met veel enthousiasme uitgekeken naar dit boek. Schoorvoetend moet ik toegeven dat ik Het meisje in de trein nooit gelezen heb. Wel heb ik laatst eens geprobeerd om naar de film te kijken, maar halfweg heb ik hem afgezet. Ik kon gewoon niet in het verhaal komen en het ging zo traag!

Maar zoals alle boekenliefhebbers wel weten, is de film vaak lang niet zo goed als het boek. Ik was dus best enthousiast toen ik dit vooruitexemplaar in de brievenbus vond. Met veel zin begon ik er dan ook aan.

Recensie: In het water - Paula Hawkins // mybooksandlife.be

Iedereen vertelt wat

De eerste bladzijde komt echt wel binnen. Je hebt direct een “Hè? Wat?”-gevoel, wat de anticipatie naar boven schroeft. En toch… Nee. Het boek begint direct met een sterfgeval – dit staat op de achterflap, dus ik geef geen spoiler weg 😉 – en normaal is dit altijd een zeer aangrijpend iets. Hier niet. Het sterfgeval is een feit en niets meer dan dat.

Waar ik echt moeite mee had, was de enorme hoeveelheid aan verschillende vertelstandpunten. In de eerste 35 pagina’s kwamen er al zes verschillende vertelstandpunten voorbij. En dat is te veel van het goeie. In totaal zijn het er zelfs elf. Hierdoor is het moeilijk om bepaalde personages echt goed te leren kennen. Je brengt namelijk steeds maar een korte periode door met een personage en dat is gewoonweg niet genoeg.

“Alles was mogelijk. Als je het geluid van hoeven hoort, verwacht je paarden te zien, maar het zouden ook zebra’s kunnen zijn.”

Al die verschillende POV’s maken het ook moeilijk om in het verhaal te komen. Dit heeft echt wel even de tijd nodig. Naarmate het verhaal vordert, kabbelt het rustig verder volgens de deining van de rivier. Maar dit zonder dat er iets wezenlijks gebeurt.

Personages 'In het water' - Paula Hawkins
Dit handige papiertje werd meegestuurd door de uitgeverij. Alle personages netjes opgelijst, mét hun onderlinge relaties.

Je ne sais quoi

Je merkt na een tijd dat sommige personages meer weten dan ze willen of mogen vertellen. Dit maakt dan wel een nieuwsgierig beestje los dat hongerig is naar informatie.

Ik zat de hele tijd te wachten op iets dat me in het verhaal zou trekken en waardoor ik helemaal geconsumeerd zou worden door het boek. Spijtig genoeg bleef ik een buitenstaander zonder enige emotionele betrokkenheid. In het water is zeker geen slecht boek, het leest zelfs heel vlot. Maar voor mij mist dit boek een bepaalde je ne sais quoi om een topper te zijn.

[bol_product_links block_id=”bol_58f211cc106b6_selected-products” products=”9200000072590874″ name=”in het water” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Titel: In het water
Originele titel: Into the water
Auteur: Paula Hawkins
Uitgever: A.W. Bruna
Verschenen in: 2017
Pagina’s: 360 pg.
Genre: Thriller, Literaire Thriller
ISBN: 9789400503892

** Ik ontving dit boek van de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie

Follow:

2 Comments

  1. 11 Mei 2017 / 17:24

    Ik was/ben heel erg benieuwd naar dit boek. Ik vind dat je een fijne en eerlijke recensie hebt geschreven, mij lijkt het dan toch wel lastig om in het boek te komen als er zoveel verschillende POV’s zijn.. Wie weet ga ik het proberen, maar ik heb nog zoveel boeken op mijn TBR staan, haha!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge