Recensie: Het Meisje Met De Onderrug Tattoo – Amy Schumer

Recensie: Het Meisje Met De Onderrug Tattoo – Amy Schumer

Deze week dompelde ik me onder in de wereld van non-fictie. Lees hier mijn recensie van Het Meisje met de Onderrug Tattoo van Amy Schumer.

“Introvert zijn betekent niet dat je verlegen bent. Het betekent dat je het fijn vindt om alleen te zijn. Je vindt het niet alleen fijn, je hebt het nodig. Als je een echte introvert bent, zijn andere mensen in wezen energievampiers. Je hebt geen hekel aan hen; je moet strategisch bedenken wanneer je je aan hen wilt blootstellen – net als met de zon. Ze geven je een levendig gevoel, tuurlijk, maar je kunt je er ook aan verbranden en dan krijg je zo’n rimpelig Long Island-decolleté waarvoor ik altijd heb gevreesd en waarvan ik weet dat ik het inmiddels heb.” 

Op tijd en stond lees ik graag een non-fictie boek, en al zeker wanneer het geschreven is door grappige en intelligente mensen. Amy Schumer is bekend geworden als komediante. Ze heeft een tv-show, Inside Amy Schumer, en ze heeft een film gemaakt die gebaseerd is op haar eigen leven en waarin ze de hoofdrol speelt, Trainwreck. Ze is een rasechte feministe, zonder dat ze haar blote borsten in het openbaar toont… Oké, schrap dat. Ze toont wel eens haar borsten, maar niet vanuit haar feministische overtuigingen.

Amy schrijft op een heel openhartige manier over haar jeugd en ze kijkt terug op de weg die ze heeft afgelegd om te staan waar ze nu staat. Ze laat ons een kijkje nemen in haar huidige leven en toont ons de hechte band die ze heeft met haar zusje Kim. Haar verhalen zijn tegelijk hartverscheurend en hilarisch en ze gaat geen enkel gevoelig thema uit de weg.

Al snel in het boek vertelt ze dat ze in wezen een introvert is, wat mij op zich wel verraste. Als je haar op tv bezig ziet, is ze altijd luidruchtig en om niets verlegen. Niet echt wat je verwacht van een introvert. Door die openbaring voelde ik me wel direct verbonden met haar, omdat ik zelf ook een introvert in hart en nieren ben.

Een belangrijk thema dat ze aanhaalt in Het Meisje Met De Onderrug Tattoo is seksueel misbruik. Één op de zes vrouwen wordt verkracht. Dat is een hallucinant cijfer. Hoewel we er al hard aan gewerkt hebben om dit thema bespreekbaar te maken, hangt er nog steeds een taboe rond. Seksueel misbruik gaat namelijk vaak gepaard met schaamte en schuldgevoel en vaak word je als vrouw niet serieus genomen wanneer je met je verhaal naar buiten treedt.

Uit statistieken blijkt dat we graag ‘perfecte slachtoffers’ hebben. Slachtoffers van seksueel misbruik hebben maar beter niet gedronken of dragen maar best geen kort rokje wanneer ze naar een feestje gaan. We zijn nog steeds niet van het idee vanaf dat we er als vrouw om vragen om verkracht te worden, wat ronduit walgelijk is. Het is niet omdat iemand een glaasje te veel opheeft of weinig verhullend gekleed is, dat het oké is om haar op een ongepaste manier te benaderen. Het is absurd dat we als vrouw moeten letten op hoe we onszelf kleden en wat we drinken. Ongeacht al dit, mensen moeten gewoon hun handen thuishouden.

Men beseft vaak niet dat het niet enkel gaat om verkrachting of aanranding. Onvrijwillige seks, wanneer je geen ‘NEE’ hebt gezegd maar evenwel geen toestemming hebt gegeven of niet in staat bent om toestemming te geven, is evengoed seksueel misbruik. Geen antwoord is toegezegd, het lijkt als iets dat je als kind in het rond strooit, maar spijtig genoeg zijn er nog volwassenen die op deze manier denken. Het is niet oké om seks te hebben met een vrouw die bewusteloos is, slaapt of te dronken is om te beseffen wat er aan de hand is.

Ik vind het belangrijk dat meisjes en jonge vrouwen weten dat het oké is om nee te zeggen. Je hoeft je lichaam niet aan iedereen te geven. Je mag best kritisch zijn op met wie je de lakens deelt. Ga naar bed met iemand die om je geeft. Heb je zin in een one night stand? Top! Zolang je maar beseft dat jij de enige bent die beslist wanneer, waar en met wie je seks hebt.

Ik vond het best een leuk boek om te lezen, al had ik er eerlijk gezegd meer van verwacht. Ik weet nog hoe ik bij Yes Please van Amy Poehler regelmatig luidop moest lachen, en dat heb ik bij dit boek spijtig genoeg niet gehad. Desalniettemin schrijft ze over thema’s die belangrijk zijn voor elke jonge vrouw.

3-sterren

[bol_product_links block_id=”bol_58c98f59762ab_selected-products” products=”9200000059399426″ name=”Het meisje met de onderrug tattoo” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Titel: Het Meisje Met De Onderrug Tattoo
Originele titel: The Girl With The Lower Back Tattoo
Auteur: Amy Schumer
Uitgever: The House of Books
Verschenen: 2016
Pagina’s: 323 pg.
Genre: Non-Fictie, Autobiografisch
ISBN: 978 9044 35063 0

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge