Recensie: Het jaar van de hond – Eva Daeleman

Recensie: Het jaar van de hond – Eva Daeleman

Vorige week las ik het nieuwe boek van de geweldige Eva Daelman, Het jaar van de hond. Lees hieronder mijn recensie.

Ik ben een chaotische perfectionist die zichzelf weinig vrijheid gunt. Want ik moet sporten, gezond eten, me te pletter werken, er piekfijn uitzien, lekker ruiken, attent zijn voor mijn vrienden en anderen nooit veroordelen. Ik moet heel veel van mezelf voor anderen. Om hen te sparen. Maar mezelf spaar ik nooit.

Korte inhoud

Eva Daeleman is een Belgische radiopresentatrice en ex-omroepster. Toen ze amper 19 jaar was, kreeg ze een contract aangeboden bij radiozender MNM waarna haar carrière een vliegende start nam. Goedlachs, altijd in voor een feestje en onvermoeibaar. Tot het allemaal zwart werd. Het verdict: een burn-out.

In Het jaar van de hond laat Eva ons kennismaken met de nieuwe liefde van haar leven: Koning Olav van Zweden. Olav is een kleine viervoeter die scheetjes laat die even hard stinken als zijn eigen gewicht in rotte eieren. Slapend op Eva’s voeten houdt hij haar gezelschap terwijl zij haar hoofd boven water probeert te houden. Een burn-out op zo’n jonge leeftijd en getuige van de aanslag in de luchthaven van Zaventem, je zou voor minder door het bos de bomen niet meer zien.

Lees mijn recensie over het nieuwe boek van Eva Daeleman, Het jaar van de hond. - mybooksandlife.be

Moderne feel

Wat me direct opvalt wanneer ik dit boek lees, is de prachtige vormgeving. Verschillende kolombreedtes, spelen met lettergroottes, titels die zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden… Het weerspiegelt volledig Eva’s speelse karakter en geeft het boek een moderne feel. Het jaar van de hond bestaat uit 116 hoofdstukken. Korte hoofdstukken. Vaak eigenlijk meer uit de hand gelopen alinea’s waardoor het tempo van het boek zeer hoog ligt. Het leest echt als een trein.

Ik ben blij om hier dezelfde kenmerkende schrijfstijl terug te vinden als in haar eerste boek, Factor 25. Jong en fris, met humor en zelfrelativering. Eva kan als de beste alles op zo’n mooie poëtische manier omschrijven en gebruikt daarbij de meest absurde metaforen – absurd is hier positief bedoeld.

Soms win je, soms leer je. Soms krijg je puree voorgeschoteld als je kroketten vroeg.

Details

Het is exact 22 maart 2017 wanneer ik het stuk lees waarin Eva vertelt over de aanslag in de luchthaven van Zaventem, waar ze zo gevaarlijk dicht bij de bommen stond. Op elk van deze pagina’s is er een zwarte strook te vinden, als een rouwband. Het zijn de details die het ‘m doen in dit boek.

Eva Daeleman laat je als lezer weten dat je niet alleen bent met je problemen en geeft je het gevoel dat het oké is om even alles zwartgallig te zien of met jezelf geen blijf te weten. En dat is een heel sterke boodschap om mee te geven. Het is wel spijtig dat Eva nog te veel aan zelfcensuur doet. Er wordt over veel iets gezegd, maar over weinig veel. Dat is het gevoel waarmee ik achterblijf.

[bol_product_links block_id=”bol_58d7b7ba0ab7e_selected-products” products=”9200000068978344″ name=”het jaar van de hond” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Titel: Het jaar van de hond
Auteur: Eva Daeleman
Uitgever: Manteau
Verschenen in: 2017
Pagina’s: 256 pg.
Genre: Literaire Non-Fictie
ISBN: 978 90 223 3358 7

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge