Recensie: Het Dilemma – Samantha King

Recensie: Het Dilemma – Samantha King

Afgelopen week las ik de spannende thriller Het Dilemma van Samantha King. Hier kan je mijn recensie lezen.

“Aidan was de enige van ons die Annabel weer kon laten glimlachen als ze naast de hoofdrol gegrepen had bij een dansauditie, of als ze niet mee kon doen aan de zwemshow omdat ze verkouden was. Hij hield van haar met dezelfde overgave waarmee hij mij nu duidelijk haat. Nee, haten is te sterk uitgedrukt, te actief. Ik besta gewoon niet meer voor hem, en zelf bestaat hij ook amper. Hij was altijd Annebels schaduw, maar nu is hij een schaduw van zichzelf.”

Korte Inhoud

Het leven van Madeleine staat in het teken van haar kinderen, ze zou zelfs voor hen willen sterven. Maar op de ochtend van de tiende verjaardag van haar tweeling wordt haar liefde op de proef gesteld. Een moordenaar dringt hun huis binnen en stelt haar voor een verschrikkelijk dilemma: welk kind blijft leven en welk kind moet sterven? Haar zoon of haar dochter?

Sinds die dag doolt Madeleine rond in een gebroken gezin, wanhopig probeert ze erachter te komen waarom haar wereld zo ruw uit elkaar werd gerukt. Terwijl het dagelijks leven om haar heen blijft doorgaan, herinnert ze zich in angstaanjagende flitsen de aanloop naar die tragische dag. En dan beseft ze dat het leven van haar geliefden nog steeds aan een zijden draadje hangt…

Recensie

Tijdens het lezen van de eerste hoofdstukken was ik er absoluut niet van overtuigd dat dit een goed boek ging zijn. Maar dit valt gelukkig volledig te wijten aan mijn eigen ongeduldigheid. Ik maak me er nogal eens schuldig aan dat ik een flaptekst maar half lees. Enerzijds doe ik dit om zo snel mogelijk aan het boek te beginnen. Anderzijds wil ik zoveel mogelijk van het verhaal nog geheim houden voor mezelf.

Hier leidde dit tot een groot misverstand. Ik ging ervan uit dat het hele boek een aanleiding zou zijn naar hét dilemma en dat we pas op het einde zouden te weten komen wie Madeleine heeft gekozen. Je kan je dus wel inbeelden hoe verrast ik was toen dit mysterie al op de eerste pagina uit de doeken werd gedaan!

Daarna schoten er alleen maar vragen door mijn hoofd: Kan de auteur de spanning er wel inhouden? Hoe gaan al die pagina’s gevuld worden? Is de titel wel correct gekozen? Tot ik besloot om toch maar eens een kijkje te nemen op de achterflap. Plots leek het of ik de aha-erlebnis eigenhandig en ter plekke had uitgevonden. Mijn verwarring klaarde op zoals er na regen zonneschijn komt. En ik voelde een nieuwsgierigheid in me opborrelen.

Annabel en Aidan

Annabel en Aidan hebben het meest prachtig rode haar dat je ooit hebt gezien – of dat beeld ik mij toch in. Hoewel ze elkaars evenbeeld zijn, zouden ze niet harder van elkaar kunnen verschillen. Aidan is lief, schuchter en overvoorzichtig. Annabel is dan weer een vrije vogel, een onbevreesde spring-in-’t-veld.

Blijkbaar zijn ze hevige fan van een bepaalde Amerikaanse misdaadserie. Maar is dat niet raar? Ik weet natuurlijk niet hoe het zit met het gemiddelde Britse kind, maar toen ik tien jaar was, keek ik gewoon naar Spring en Beugelbekkie. Ook de manier waarop ze praten doet hen veel ouder lijken, wat het allemaal een beetje geforceerd en onnatuurlijk doet overkomen.

“‘Wat vind je hiervan?’ vroeg ik. (…) ‘Het is te kort, mam. En de hals is veel te laag uitgesneden. Je kunt alles zien. Nee. Ik vind het niks.’ Ze duwde het aan de kant en liep door naar de volgende afdeling.”

Het kan alle kanten uit

Tijdens het lezen van Het Dilemma gebeurde er iets wat me niet vaak overkomt: ik had totaal geen idee hoe de vork in de steel zat! Halfweg wordt er zoveel verwarring en onzekerheid over het plot gestrooid dat het verhaal helemaal open ligt. Het kan letterlijk alle kant uit. En aangezien dit niet vaak gebeurt, was ik helemaal blij.

Toch proefde ik na een tijdje een wrange smaak in mijn mond. Ik was nog niet bekomen van de ene plottwist of er stond al een nieuwe aan de deur. Een perfecte balans vinden hierin is duidelijk niet gemakkelijk. Ik kan in ieder geval met zekerheid zeggen dat Het Dilemma een ware rollercoaster is waar elk hoofdstuk met spanning doordrongen is.

Dit boek krijgt 4 sterren. (recensie)

Lees alle reviews over Het dilemma

Titel: Het Dilemma
Originele titel:
The Choice
Auteur:
Samantha King
Uitgever:
Manteau
Verschenen in:
2017
Pagina’s:
366 pg.
Genre: Thriller, Psychologische thriller
ISBN:
9789022333822

**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

Follow:

1 Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge