Recensie: Driving Miss Norma – Tim Bauerschmidt & Ramie Liddle

Recensie: Driving Miss Norma – Tim Bauerschmidt & Ramie Liddle

Vorige week las ik het immens ontroerende Driving Miss Norma van Tim Bauerschmidt en Ramie Liddle. Hier kan je mijn recensie lezen.

Korte Inhoud

Als bij Miss Norma op haar 90ste kanker wordt vastgesteld – kort na de dood van haar man, met wie ze 67 jaar samen was – zegt ze nee tegen een operatie, bestraling en chemo: ‘Ik ben 90, ik ga op pad!’ Ze begint aan een reis door Amerika in een camper, met haar zoon Tim, zijn vrouw Ramie en hun poedel Ringo.

Al staat ze oog in oog met de dood, deze kleine, stille vrouw zegt luidkeels ja tegen het leven en rolt van het ene avontuur in het andere. Voor de eerste keer in haar leven eet ze oesters, hangt ze aan een zip-line, maakt ze een ballonvaart en gebruikt ze (medicinale) cannabis.

Terwijl haar gezondheid verbetert, verandert Norma in een vrolijke en spontane vrouw die niet meer terugdeinst voor gespreksonderwerpen die eerder taboe waren. Norma, Tim en Ramie leren elkaar kennen als nooit tevoren en onderweg ontmoeten ze zó veel vriendelijke mensen dat begrippen als thuis, familie en vriendschap voor hen een nieuwe betekenis krijgt.

Recensie

Wanneer Miss Norma op haar 90ste te horen krijgt dat ze kanker heeft, heeft ze heel haar leve lang haar dromen voor zich uit geschoven. En hoewel het leven een rare manier heeft om altijd je dromen in de weg te staan, ging Miss Norma dit niet meer laten gebeuren. Nog nooit had ze haar eigen staat verlaten, maar daar ging verandering in komen. Want plots wou ze alles zien. En niets zou haar tegenhouden.

Kranig Dametje

Een luchtballonvaart, walvissen spotten, de Grand Canyon zien, midden in een immens lavendelveld staan,… samen met haar zoon Tim en zijn vrouw Ramie beleefde ze dit allemaal. Ramie documenteerde het hele gebeuren op de Facebookpagina ‘Driving Miss Norma’ en al snel leefde heel de wereld mee met dit kranig dametje.

Norma’s verhaal wordt afwisselend verteld door Tim en Ramie. Dat zorgt voor een complete en genuanceerde weergave van hun tijd samen. In het boek is niet alleen plaats voor alle blije en wonderlijke gebeurtenissen. Er wordtook aandacht gegeven aan hoe moeilijk het is om als verzorger te fungeren terwijl je met een 90-jarige dame in een mobilhome leeft.

Lichtpuntje

Ik wil natuurlijk niet te veel weggeven over de ongelooflijke reis van Norma. Maar ik kan wel zeggen dat ik oprecht ontroerd was. Deze reis en Miss Norma is een lichtpuntje in deze barre tijden vol miserie. Waar we anders onophoudend geconfronteerd worden met tragische gebeurtenissen, toont Driving Miss Norma de goedheid van de mens.

Als je dit jaar maar één non-fictie boek leest, laat het dan dit zijn. Lees je heel dit jaar maar één boek, laat het dan dit zijn. Lees je eigenlijk helemaal niet? Neem dan toch eens dit boek vast, en laat jezelf overhalen naar de wereld van de boekenwurmen. Laat jezelf verrassen door Miss Norma en wie weet leer je nog wel iets van haar.

Dit boek krijgt 4 sterren. (recensie)

Lees alle reviews over Driving Miss Norma

Titel: Driving Miss Norma
Originele titel:
Driving Miss Norma
Auteur:
Tim Bauerschmidt & Ramie Liddle
Uitgever:
HarperCollins
Verschenen in:
2017
Pagina’s:
318
Genre: Literaire Non-Fictie
ISBN:
9789402727005

**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

Follow:

1 Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge