Recensie: Dagboek van een Geisha – Arthur Golden

Recensie: Dagboek van een Geisha – Arthur Golden

Deze week heb ik een boek van Arthur Golden gelezen en mijn recensie hierover deel ik graag met jullie!

“Sayuri,” zei hij, “ik weet niet wanneer we elkaar weer zullen zien, of hoe de wereld dan zal zijn. Misschien hebben we allebei tegen die tijd de gruwelijkste dingen meegemaakt. Maar wanneer ik mezelf eraan moet herinneren dat er nog schoonheid en goedheid op aarde bestaan, zal ik aan jou denken.”

Dagboek van een Geisha werd me aangeraden door een van mijn mama’s vriendinnen. “Pfoe,” dacht ik toen ik dat hoorde, “een verhaal dat zich afspeelt in Japan?” Ik heb totaal geen affiniteit met de Japanse cultuur en de weinige Japanse films die ik ooit heb gezien, spraken me allerminst aan. Ik had het boek daardoor ook niet op mijn ‘boeken-die-ik-nog-wil-lezen’-lijstje gezet. Maar toen kreeg ik Dagboek van een Geisha cadeau voor mijn verjaardag, en stond het me enkele maanden aan te gapen vanuit mijn boekenkast. Tot ik het met tegenzin vastnam.

Die tegenzin veranderde binnen de eerste 50 pagina’s echter naar een enorme gretigheid om verder te lezen en meer te weten te komen over het fascinerende leven van Sayuri, die het verhaal zelf vertelt. Ze begint haar verhaal in 1929, wanneer ze nog in een klein dorpje woont aan de kust van Japan. De dag waarop ze in dat vissersdorpje meneer Tanaka leert kennen, noemt ze zelf de beste en de slechtste dag van haar leven. Door hem neemt haar leven een enorme wending, waardoor ze terecht komt in Kioto. Hier zal ze achter een façade van luxe met een harde hand worden klaargestoomd voor haar nieuwe leven als geisha.

Op zes dagen heb ik deze klepper van bijna 500 pagina’s uitgelezen, wat op zich al genoeg zegt over hoe goed ik het boek vond. Wat me het meest verbaasde tijdens het lezen, was hoe interessant ik het vond om ondergedompeld te worden in de Japanse cultuur en kennis te maken met het leven van een geisha, waar traditie en bijgeloof hoog in het vaandel worden gedragen. Sayuri, het hoofdpersonage, is iemand waar je je als vrouw gemakkelijk in kan inleven of misschien wel mee kan identificeren. Ze komt vaak oog in oog te staan met problemen waar we als Westerse vrouwen ook mee worstelen. Wat me dan weer niet verbaasde, was hoe mijn afwachtende houding tegenover “het lelijke eendje” van dit verhaal, Nobu Toshikazu, pagina na pagina verdween als sneeuw voor de zon, terwijl mijn empathie voor hem alleen maar groeide. Ik heb altijd al een zwak gehad voor de underdog.

Dagboek van een Geisha is een historische roman waar je als lezer snel in wordt meegesleept, waardoor je het boek maar moeilijk kan wegleggen. Het taalgebruik in de dialogen is door de beleefdheid en het respect waarmee men elkaar toespreekt soms wat zwaarwichtig, maar dat went naarmate je verder leest. En voor de oplettende lezer heeft het boek trouwens nog een verrassing in petto.

5-sterren

[bol_product_links block_id=”bol_58cc382e26b9d_selected-products” products=”9200000005478762″ name=”dagboek van een geisha” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Titel: Dagboek van een Geisha
Originele titel: Memoirs of a Geisha
Auteur: Arthur Golden
Uitgever: Ambo Anthos
Verschenen: 1997
Pagina’s: 461pg.
Genre: Historische roman – literatuur
ISBN: 978 90 414 22583

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge