Is een ‘how to’-boek over Bullet Journaling wel een goed idee? | Recensie: Bullet Journaling: zo doe je dat! – Lona Aalders

Is een ‘how to’-boek over Bullet Journaling wel een goed idee? | Recensie: Bullet Journaling: zo doe je dat! – Lona Aalders

Vorige week ging ik aan de slag met Bullet Journaling: zo doe je dat! Van Lona Aalders. En hier kan je mijn recensie lezen.

“Steeds vaker las ik over het fenomeen bullet journaling: het zou dé oplossing zijn voor een chaoot als ik die het leven het liefst vangt op papier. Dus besloot ik, ondanks mijn eerste knorrige reactie, me toch maar eens in dit nieuwe fenomeen te verdiepen, in de hoop dat dit systeem wat orde zou brengen in mijn drang om alles te noteren (en mijn tas wat lichter te maken).”

Korte Inhoud

Creëer jouw eigen perfecte bullet journal!

Bullet journaling is dé creatieve en overzichtelijke manier om je leven te organiseren. Maar hoe begin je? Wat kun je allemaal bijhouden in je bullet journal? En bovenal: hoe zorg je ervoor dat jouw bullet journal er prachtig uit gaat zien? Het inspirerende en praktische Bullet Journaling: zo doe je dat! Is voor zowel beginners als gevorderden.

Aan de hand van duidelijke aanwijzingen en illustraties laat Lona Aalders zien op welke verschillende manieren je een bullet journal kunt gebruiken. Ze legt uit hoe je je journal kunt delen en bij kunt houden. Daarnaast geeft ze heel veel inspirerende tips: welke doelen wil je jezelf nog stellen en wat voor lijsten en trackers zou je willen maken? Maar Lona laat je vooral zien hoe je met onder andere handlettering jouw journal helemaal naar je eigen smaak kunt costumizen.

Recensie

Toen ik het persbericht binnenkreeg over Bullet Journaling: zo doe je dat! was ik laaiend enthousiast. Ik ben namelijk een fervente bullet journaler (zeg je dat zo?) en zag ernaar uit om wat nieuwe dingen bij te leren. Maar dat enthousiasme was geen lang leven beschoren. Hoe schrijf je immers een ‘how to’-boek over een onderwerp waar alles mag en niets moet?

Niets moet en alles mag. Deze leuze herhaalt Lona Aalders enkele keren in dit boek. En toch komt die boodschap niet over.

“De bullet journal werkt volgens het trechterprincipe: je begint met een jaaroverzicht van de aankomende twaalf maanden. Daarna maak je een maandoverzicht, een weekoverzicht en vervolgens kan je per dag dingen bijhouden.”

Bij deze verwoording krijg ik het al Spaans benauwd. Het lijkt alsof je geen leuk bullet journal kan hebben zonder deze volgorde te volgen. Misschien zou het beter overkomen als het geformuleerd was als: “Deze elementen kan je opnemen in jouw bullet journal:…” Of ligt dit aan mij?

Afbeeldingen

Mijn grootste frustratie tijdens het lezen van Bullet Journaling: zo doe je dat! zijn de afbeeldingen. Zo staat er bij de uitleg over de jaar- en maandplanning geen enkele voorbeeldfoto. Voor mij is dit op zich geen probleem. Ik ben namelijk al bekend met het bullet journal-fenomeen en ik weet hoe zo’n planning er kan uitzien. Maar bij een ‘how to’-boek verwacht men iets anders.

Mensen die dit boek kopen om het te gebruiken tijdens hun allereerste bullet journal-ervaring, kunnen het bij die theorie wel eens in Keulen horen donderen. Afbeeldingen zouden het dan gemakkelijker maken om te begrijpen. Spijtig genoeg zullen ze zich tot het internet moeten wenden om een idee te krijgen over hoe een jaar- en maandplanning er nu eigenlijk kan uitzien.

Nochtans staat er naast de uitleg over de maandplanning wel degelijk een foto. Maar dit is een foto die niets te maken heeft met een maandplanning. Dat vind ik nou zo’n gemiste kans!

En zo zijn er nog voorbeelden te vinden over missers met afbeeldingen. Om er maar enkele aan te halen:

  • Bij voorbeelden van bloopers die Lona maakte in haar bullet journal staat vaak geen foto. Nochtans verwijst de tekst wel naar een afbeelding. Zijn deze op mysterieuze wijze verdwenen?
  • Naast het onderdeel ‘dagplanning’ staat een foto van een weekplanning.
  • Bij de tekst over trackers vind je een louter decoratieve afbeelding. Op de pagina ervoor staat dan weer wel een afbeelding van trackers. Dit kan je toch gemakkelijk omwisselen?!
Logische Indeling

Eens je de beslissing neemt om aan een bullet journal te beginnen, wil je hem meteen in je dagelijkse leven toepassen en gebruiken. Het boek zegt echter dat je van tevoren heel goed moet bedenken welke elementen je het best waar plaatst. Zo horen volgens Lona Aalders een lijst met belangrijke data, een verjaardagskalender, films die je nog wilt zien, een spaarplan,… aan het begin van je bullet journal, bij de jaarplanning.

Dat klinkt heel logisch. Maar stel je eens voor dat je weet dat je eerst al die lijstjes moet maken vóór je kan beginnen met je week- en dagplanningen? Als je dit ook nog eens een beetje mooi en leuk wilt doen, kost dit veel tijd. En dat kan wel eens ontmoedigend werken.

Het leuke van een bullet journal is dat je totaal geen rekening hoeft te houden met ‘regeltjes’. Je hoeft ook niet voor een logische indeling te zorgen. Je kan al deze elementen namelijk doorheen het jaar altijd nog toevoegen aan je bullet journal, waar je ook maar wilt. En door de titels toe te voegen aan je index vind je ze later nog steeds gemakkelijk terug.

Is een 'how to'-boek over Bullet Journaling wel een goed idee? | Recensie: Bullet Journaling: zo doe je dat! - Lona Aalders // mybooksandlife.be

Let’s be positive

Na de flaters met de afbeeldingen en het belerend vingertje dat je toch tussen de regels door kan lezen, begon ik het ene na het andere minpunt te vinden. Ik zou ze allemaal stuk voor stuk kunnen gaan beschrijven, maar daar heb je niet zoveel aan.

Ik wil ook niet alleen maar negatief zijn in deze recensie. En daarom ben ik doelbewust op zoek gegaan naar dingen die ik wél leuk vond:

  • de afbeeldingen over ‘110 dingen waar ik blij van word’;
  • de tip dat je in Flow Magazine leuke afbeeldingen kan vinden om in je bullet journal te verwerken;
  • de afbeeldingen waar je een echte inkijk krijgt in een bullet journal.

Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat een ‘how to’-boek over bullet journaling gewoon niet werkt. Je hebt helemaal geen theoretische uitleg nodig, maar voorbeelden. Wat voor boek over bullet journaling zou ik wel kopen? Gewoon iemands volledige bullet journal, met hier en daar wat uitleg, voorbeelden en tips bijgeschreven. Kan iemand zo’n boek voor mij uitbrengen? Kthanksbye.

Dit boek krijgt 1,5 sterren op 5. // mybooksandlife.be

Ben je op zoek naar bullet journal-inspiratie? Check dan zeker deze links:

Lees alle reviews over Bullet journaling: zo doe je dat!

Titel: Bullet Journaling: zo doe je dat!
Auteur:
Lona Aalders
Uitgever:
Unieboek | Het Spectrum
Verschenen in:
2017
Pagina’s:
158 pg.
Genre: Non-Fictie
ISBN:
9789000358762

**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

COB

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge