Recensie: Belgravia – Julian Fellowes

Recensie: Belgravia – Julian Fellowes

Deze week deel ik met jullie mijn recensie over Belgravia, geschreven door Julian Fellowes.

“Niets deed er meer toe, niet meer. Ze hield van hem. En hij hield van haar. Ze had hem als haar geliefde geaccepteerd. Meer hoefde hij niet te weten. Als ze zijn hart zou breken, dan zou het dat voor dit moment waard zijn geweest. Van wat er hierna zou gebeuren, had hij geen idee, maar hij had lief en werd geliefd. En voorlopig was dat genoeg.”

Julian Fellowes, de auteur van Belgravia, is een acteur, schrijver, regisseur en producer. Hij creëerde en schreef de populaire tv-serie Downton Abbey, waarvoor hij drie Emmy awards en een Golden Globe won. Downton Abbey heeft een plaats gevonden in mijn persoonlijke top 5 van beste tv-series. Ik ontdekte de serie na een moeilijke relatiebreuk. Na alle seizoenen van Orphan Black en Penny Dreadful te hebben bekeken (series met zo weinig mogelijk relatieperikelen!), vond ik het tijd om me te wagen aan iets met een vleugje romantiek. In twee weken tijd jaagde ik vier seizoenen erdoor, en dat zegt genoeg denk ik! Alleen al wetende dat Julian Fellowes een boek had uitgebracht, was voor mij genoeg om hem met een simpele muisklik in mijn winkelmandje te zwieren.

Het verhaal begint in 1815, op de avond van het beroemde bal van de hertogin van Richmond dat zij in Brussel organiseerde voor de hertog van Wellington. Na middernacht kwam er bericht dat Napoleon onverwacht België was binnengedrongen, waardoor de hertog van Wellington samen met zijn officiers onmiddellijk moest vertrekken naar het slagveld in Waterloo. Veel van deze officiers kwamen die nacht om, nog steeds in het kostuum dat ze hadden gedragen op het bal van de hertogin van Richmond. Zo ook burggraaf Edmund Bellasis, de man waar Sophia Trenchard stapelverliefd op was.

Sophia Trenchard was die avond samen met haar ouders aanwezig op het bal. James en Anne Trenchard hebben hun rijkdom verkregen uit de handel en behoren tot de zogenaamde “nouveaux riches”. James Trenchard is vastbesloten om de sociale ladder zo snel mogelijk op te klimmen en was dus dolblij toen hij werd uitgenodigd voor dit bal. Op het bal vindt er echter een gebeurtenis plaats die de sociale positie van de familie wel eens in gevaar zou kunnen brengen.

Hierna gaat het verhaal verder in 1840, 25 jaar na het beruchte bal in Brussel. De familie Trenchard heeft ondertussen een tragedie te verwerken gekregen waar ze nog steeds de gevolgen van dragen. Wanneer ze in contact komen met de familie Brockenhurst, de ouders van de overleden burggraaf Edmund Bellasis, lijkt het alsof het verleden hen inhaalt, wat heel wat moeilijke momenten met zich meebrengt.

Dit boek werd eerst als audioboek uitgebracht. Elke week werd er een hoofdstuk beschikbaar gemaakt in een speciale Belgravia-applicatie. Op deze applicatie kan je niet alleen de audiobestanden vinden, maar ook vele extra’s, waaronder foto’s en een kaart die buurt en de gebouwen toont waarin het verhaal zich afspeelt . Hoewel enkel de extra’s uit het eerste hoofdstuk gratis te zien zijn en de rest betalend is, is het een leuke aanvulling op het boek waardoor je de sfeer van het verhaal kan opsnuiven. Je kan de applicatie nog steeds downloaden als je nieuwsgierig bent.

Het verhaal wordt verteld in veel verschillende perspectieven. Elk personage komt namelijk aan bod als verteller, waardoor ik het moeilijk vond om me volledig te kunnen inleven in een personage. De tijd die je doorbrengt per personage is te kort om ze écht te leren kennen, wat ik jammer vond want dat is voor mij net wat een boek goed maakt. Het punt waarop Belgravia voor mij interessant werd, is wanneer er een liefdesdriehoek aan te pas komt. Maar ook hier weer ondervond ik hetzelfde probleem. Door de vele vertelperspectieven was het voor mij onmogelijk om er in op te gaan en mezelf onder te dompelen in de romantiek.

Julian Fellowes probeert wel in de kaarten te spelen van de Downton Abbey-fans die zich aan dit boek wagen. Hij brengt alle aspecten van de serie terug waar de fans zo dol op zijn, zoals het klassenconflict, romantiek, geheimen en veel details over het leven in de 19e eeuw. Jammer genoeg lijkt het wel alsof hij de lezer onderschat en niets aan de verbeelding wil overlaten. Elke gedachte of emotie van een personage wordt letterlijk neergeschreven. Is er iemand jaloers, dan schrijft Fellowes: “Hij was jaloers om al de aandacht die zijn vader aan iemand anders gaf.”

Tijdens sommige passages lijkt het ook alsof je geschiedenisles krijgt, wat ik persoonlijk niet vind thuishoren in een fictie boek. Ik vind het spijtig om dit te moeten zeggen, maar ondanks mijn hoge verwachtingen van Belgravia en mijn interesse in historische fictie, moest ik me door het verhaal heen sleuren, al ben ik er zeker van dat anderen enorm van dit verhaal hebben genoten.

Ik krijg soms het gevoel dat ik te kritisch ben geworden over boeken. Ik ben namelijk niet meer zo snel tevreden en ik voel me daardoor wel eens een boekensnob. Herkennen jullie dit gevoel?

25-ster

[bol_product_links block_id=”bol_58cc3463854a7_selected-products” products=”9200000057111232″ name=”Belgravia” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Titel: Belgravia
Originele titel: Belgravia
Auteur: Julian Fellowes
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Verschenen: 2016
Pagina’s: 479 pg.
Genre: Historische roman
ISBN: 978 94 005 0781 4

 

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge