Recensie: Al het moois is niet verloren – Danielle Younge-Ullman

Recensie: Al het moois is niet verloren – Danielle Younge-Ullman

Dankzij Best of YA mocht ik afgelopen week het ontroerende Al Het Moois Is Niet Verloren van Danielle Younge-Ullman lezen. Lees hier mijn recensie.

“Algauw kunnen we niet anders dan de rivierbedding volgen, want het pad dat Peace heeft gevonden is natuurlijk geen pad. Niemand heeft een verdomde cairn gezien. De rotsen zijn merkwaardig hoekig en liggen los, en op de meeste kun je amper staan. Zelf zonder de rugzakken zouden we langzaam vooruitkomen en nauwelijks ons evenwicht kunnen bewaren. Ze zijn verraderlijk. Straks verstuikt iemand zijn enkel of of breekt zijn nek, en/of gaat de pijp uit. Waarschijnlijk ben ik dat. Hopelijk.”

Korte Inhoud

Ingrid, de dochter van de beroemde operazangeres Margot Sophia Lalonde, wil dolgraag een prestigieuze zangopleiding volgen. Omdat haar moeder weet hoe onzeker een toekomst in de muziekwereld is, laat ze Ingrid niet zomaar gaan. Dus sluiten ze een deal: Ingrid moet in haar eentje drie weken naar een natuurkamp.

Hoe erg kan dat zijn, een paar weken bij een kampvuur zitten en nieuwe vrienden maken? Dat valt al snel behoorlijk tegen. Ingrids natuurlijke insectenspray blijkt niet bestendig te zijn tegen de supermuggen van Noord-Ontario. En wanneer ze beseft dat ze voor de drie weken durende tocht maar twee slipjes mag meenemen, begint ze innerlijk te panikeren.

Het blijkt een bootcamp-achtig survivalprogramma te zijn voor jongeren met problemen: verslaafden, weglopers, ex-gevangenen – en Ingrid. Maar ze heeft een belofte gedaan aan haar moeder en is vastbesloten om vol te houden, ook als dat betekent dat ze haar eigen problemen onder ogen moet zien.

Recensie

Ik zat al een tijdje popelend te wachten op de publicatie van dit boek. En eindelijk kreeg ik hem in mijn handen! Al Het Moois Is Niet Verloren wordt omschreven als Wild van Cheryl Strayed – en de film met Rheese Witherspoon in de hoofdrol – maar dan voor tieners. En dit klopt. Al is het niet énkel voor tieners.

Labiele Diva

Ingrid is een personage dat je onmiddellijk in je hart sluit. Ze is een slim meisje met veel inzicht in zichzelf en het leven. Haar vastberadenheid is het resultaat van haar nomadisch verleden en het moeten omgaan met de depressies van haar moeder. Naast dat alles heeft ze ook een sarcastische humor die me meermaals luidop heeft doen lachen. Tijdens het kamp schrijft ze regelmatig brieven aan haar moeder – die ze nooit zal verzenden. En die zijn hilarisch!

“‘Je mag niet zomaar alles weggooien – niet het Carmen-programma – kom op nou, ik kan me bijna alle voorstellingen nog herinneren. Stop!’
Mijn moeder wachtte even om een muziekboek open te slaan en met haar wijsvinger langs de noten te gaan, vloekte toen in een of andere exotische taal en gooide het op de stapel.
‘Als jij je been afhakt, bewaar jij dat dan ook om het zo nu en dan tevoorschijn te halen en ernaar te kijken?’
‘Jakkes. Wat?’”

Vanaf de allereerste pagina ben je volledig ondergedompeld in de wereld van Ingrid, waar het leven zwaar is met een labiele diva als moeder. Doorheen het boek maakt ze een transformatie door waar je alleen maar vol bewondering naar kan kijken. Ze is vastbesloten om haar droom waar te maken. En als ze daarvoor drie weken lang met natte en stinkende kleren moet rondlopen, doet ze dat met overtuiging.

Recensie: Al het moois is niet verloren - Danielle Younge-Ullman // mybooksandlife.be

Universeel Herkenbaar

Al Het Moois Is Niet Verloren focust op de zomerse kampeertrip. Dit wordt afgewisseld met haar achtergrondverhaal. Doorheen het verhaal ontmoeten we de mensen die een diepe impact op haar leven hebben gehad. En beetje bij beetje wordt onthuld wat de aanleiding is voor dit ellendige avontuur. Deze afwisseling tussen verleden en heden werkt perfect. Het is de ideale manier om lezers op het puntje van hun stoel te houden.

Dit boek is het perfecte voorbeeld van what doesn’t kill you makes you stronger. Doorheen de harde ervaringen laat het verhaal zien dat we allemaal muren opbouwen rond onszelf. Om ons te beschermen, of in een poging om terug controle te krijgen over je eigen leven.

Al Het Moois Is Niet Verloren is niet alleen voor jongeren. Iedereen die ooit te kampen heeft gehad met een angststoornis of depressie, heeft er baat bij om dit boek te lezen. Iedereen die zich ooit een weg heeft moeten banen door moeilijke situaties, moet dit boek lezen. Eigenlijk moet gewoon iedereen dit boek lezen. Want je hoeft geen 17 te zijn om het verhaal van Ingrid tot diep in je binnenste te voelen. Haar strijd is universeel herkenbaar.

Dit boek krijgt 4,5 sterren op 5. (recensie)

Lees alle reviews over Al het moois is niet verloren

Titel: Al Het Moois Is Niet Verloren
Originele titel: Everything Beautiful Is Not Ruined
Auteur: Danielle Younge-Ullman
Uitgever: Best of YA – Van Goor
Verschenen in: 2017
Pagina’s: 319 pg.
Genre: Young Adult, Contemporary
ISBN: 9789000353705

**De uitgever heeft mij dit boek bezorgd in ruil voor een eerlijke recensie.

checkmate

Follow:

2 Comments

  1. 26 Juli 2017 / 08:00

    Hele mooie recensie! Dit boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje en door je goede recensie kijk ik er naar uit om het te lezen. Toch maar eens een keer reserveren bij de bieb 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge