Recensie: A Monster Calls – Patrick Ness

Recensie: A Monster Calls – Patrick Ness

Afgelopen week las ik het geweldige A Monster Calls van Patrick Ness. Lees mijn recensie hier!

“It was not that he was actually invisible, the monster said, following Conor, the room volume dropping as they passed. It was that people had become used to not seeing him. (…) And if no one sees you, the monster said, picking up its pace, are you really there at all?”

A Monster Calls wordt volop geprezen op Instagram en Goodreads. In de loop van een aantal weken tijd zag ik deze editie verschillende malen voorbij komen. Onmiddellijk was ik geïntrigeerd door de illustraties, donker en duister, maar tegelijk ontwapenend. Klik, winkelmandje in. Ding dong, daar is de pakjesman!

Zou jij bang zijn als er ’s nachts plots een monster voor je slaapkamerraam staat? Conor in ieder geval niet. Hij vindt het meer vervelend dan iets anders. Hij is zelfs teleurgesteld. Het is niet het monster dat hij verwachtte te zien. Het is niet het monster uit zijn échte nachtmerrie, een nachtmerrie die zo verschrikkelijk is dat hij er met niemand over wil praten.

Het monster is een gigantische levende en pratende taxusboom. In het verleden werd hij wel eens aangesproken als the Hunter, Cernunnos of the Eternal Green Man. Hij heeft evenveel namen gehad als er jaren zijn in de tijd op zich.

“Conor could hear the creak of wood, groaning and yawning in the monster’s huge body. He could see, too, the power in the monster’s arms, great wiry ropes of branches constantly twisting and shifting together in what must have been tree muscle, connected to a massive trunk of a chest, topped by a head and teeth that could chomp him down in one bite.”

Het is best uitzonderlijk dat het monster tot aan Conor’s raam is gewandeld. Hij heeft in het verleden nog maar drie keer gewandeld en de verhalen over die keren gaat hij aan Conor vertellen. Daarna is het aan Conor om een vierde verhaal te vertellen, het verhaal over zijn waarheid. Conor heeft echter geen zin om zelf een verhaaltje te vertellen. Hij had gehoopt dat het monster was gekomen om hem te helpen zijn vijanden te verslaan en om zijn moeder te genezen, niet om futiele verhalen te vertellen.

Conor wordt anders bekeken sinds iedereen weet dat zijn moeder ziek is. Hij voelt zich alleen, genegeerd en krijgt een ‘speciale’ behandeling van iedereen. Leerkrachten vragen hem nooit om een vraag te beantwoorden en knijpen een oogje toe wanneer hij zijn huistaak niet inlevert. Zelfs zijn familie is nooit kwaad op hem wanneer hij fouten maakt, en hij wordt er gek van. Hij wil gestraft worden als hij iets verkeerd doet, hij wil dat iedereen normaal doet tegen hem, hij wil gezien worden. Hij wil dat zijn verdriet gezien wordt. Maar soms zijn er ergere dingen dan onzichtbaar zijn, zoals gezien worden maar verder afstaan van de mensen om je heen dan ooit tevoren.

a-monster-calls-close

In het boek is Conor beschaamd om de dingen die hij droomt en denkt, maar het monster leert ons dat het niet gaat om de dingen die je denkt, want je verstand zal zichzelf constant tegenspreken. Je verstand zal geruststellende leugens geloven, terwijl het zich tegelijk bewust is van de verschrikkelijke waarheden die zich rondom je bevinden.

De manier waarop dit verhaal is opgebouwd en geschreven, is zonder enige terughoudendheid geniaal te noemen. Vanaf het moment dat ik de eerste pagina had gelezen, waren mijn vingers verkleefd met dit boek. Pagina na pagina werd ik dieper in het verhaal gezogen en de illustraties maken het geheel alleen maar spectaculairder. Kortom, A Monster Calls is een ontroerend en aangrijpend verhaal over woede, angst, loslaten en leren om jezelf en anderen te vergeven.

5-sterren

[bol_product_links block_id=”bol_58c9911e96419_selected-products” products=”9200000006903509,9200000060603108″ name=”A Monster Calls” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Titel: A Monster Calls
Auteur: Patrick Ness
Uitgever: Candlewick Press
Eerst verschenen: 2011
Verschenen in deze editie: 2013
Pagina’s: 205 pg.
Genre: Literatuur, Young Adult, Fantasy
ISBN: 978 0763 66065 9

Follow:

1 Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge