De ultieme gids om een recensie-exemplaar te bemachtigen + e-mail template!

De ultieme gids om een recensie-exemplaar te bemachtigen + e-mail template!

Ik krijg vaak de vraag hoe ik het mezelf kan veroorloven om zo veel boeken te lezen. Word ik betaald om boeken te recenseren? Nee, ik verdien geen enkele eurocent met mijn recensies. Hoe kom ik dan aan het geld om al die boeken te kopen? Wel, gelukkig hoef ik niet alle boeken die ik lees zelf te kopen. Uitgevers zien ons, boekenbloggers, namelijk best wel graag. En ze tonen hun liefde voor ons door af en toe recensie-exemplaren op te sturen. Wil je weten hoe dit werkt en hoe je best een recensie-exemplaar aanvraagt? Lees dan snel verder.

Wat is een recensie-exemplaar?

Een recensie-exemplaar is een boek dat door een uitgeverij of door een auteur wordt opgestuurd naar iemand die boeken recenseert, in ruil voor een eerlijke recensie. Meestal ziet zo’n boek er net hetzelfde uit als degenen die je in de winkel kan kopen.

In de Verenigde Staten en Groot-Brittanië krijgen boekenbloggers vaak een ARC toegestuurd. Dit is een Advanced Reader/Reviewer Copy. Deze gaan vaak verschillende maanden tot een jaar vóór de publicatiedatum de deur uit. Hoe leuk is het wel niet om al zo ver vooruit een boek te kunnen lezen?!

In ons Nederlandstalig boekenwereldje gaat het niet zo. Heel uitzonderlijk zijn er vooruitexemplaren beschikbaar, maar die krijg je hoogstens enkele weken voor de publicatiedatum in handen. Deze vooruitexemplaren hebben soms nog niet de definitieve cover en moeten nog gecorrigeerd worden. Je kan er dus enkele taalfoutjes in vinden. Maar ik vind ze altijd heel leuk om te ontvangen en te lezen!

Waarom geven uitgeverijen gratis recensie-exemplaren aan bloggers/vloggers?

Uitgeverijen geven zo’n exemplaar aan bloggers in ruil voor een eerlijke recensie. En zo’n recensie is vrij goedkope, maar zeer doelgerichte en effectieve reclame.

Wanneer een boek wordt besproken in een krant of een magazine, zijn misschien maar 20% van de lezers zelf fervente boekenlezers. Maar wanneer een boekenblogger dit doet, kan je er bijna zeker van zijn dat álle lezers boekenfanaten zijn. Wauw!

Wie kan een recensie-exemplaar aanvragen?

Eigenlijk kan iedereen die graag boeken recenseert en een kanaal heeft om zijn mening met de wereld te delen, zo’n recensie-exemplaar aanvragen.

Een blog is zowat het meest populaire medium om recensies te publiceren. Maar je kan het ook op andere manieren aanpakken. Misschien heb je wel een YouTube-kanaal waarop je vaak over boeken praat? Of misschien heb je een Bookstagram-account waar je regelmatig reviews plaatst? Of wie weet heb je wel een immens populair Goodreads-account?

Hoelang moet je al boeken recenseren om kans te maken op een recensie-exemplaar?

Ik adviseer dat je ongeveer vier maanden wacht voor je een recensie-exemplaar aanvraagt. Dit geeft je de tijd om een eigen stem te ontwikkelen en een mooi ‘portfolio van recensies’ samen te stellen. Wanneer de tijd dan eindelijk rijp is om contact te leggen met uitgeverijen, weten zij meteen wat voor iemand je bent en of je qua stijl bij hen past.

Ik heb de indruk dat uitgeverijen niet meteen staan te springen om met heel nieuwe boekenbloggers samen te werken. Ze investeren namelijk liever in een langdurige samenwerking. En de kans op zo’n langdurigheid is groter wanneer je het al een tijdje doet en bewezen hebt that you’re here to stay.

Het is trouwens niet ondenkbaar dat bepaalde kleinere uitgeverijen je al opmerken voor deze vier maanden voorbij zijn en je een recensie-exemplaar willen sturen. Ik ontving zo mijn allereerste exemplaar na amper drie maanden bloggen.

Moet je grote bezoekersaantallen / views kunnen voorleggen?

Ik heb geen weet van bepaalde harde cijfers die je moet kunnen voorleggen om een exemplaar te kunnen bemachtigen. Toch is het niet ondenkbaar dat uitgeverijen intern wel zulke richtlijnen hebben.

De ultieme gids om een recensie-exemplaar te bemachtigen // mybooksandlife.be

Hoe vraag je een recensie-exemplaar aan?

Ga niet in het wilde weg recensie-exemplaren aanvragen van elk boek dat je misschien ooit wel eens een keer wilt lezen. Zo’n recensie-exemplaar is namelijk niet vrijblijvend. Uitgeverijen verwachten wel degelijk een eerlijke recensie in de plaats.

Naar wie moet je mailen?

Heb je een boek gevonden dat bijna, of nog maar net, in de winkels ligt en dat je dolgraag zou willen lezen? Ga dan allereerst op zoek naar een e-mailadres om een recensie-exemplaar aan te vragen. Meestal vind je op de site van een uitgeverij niet veel meer dan een algemeen info-adres, en dat is prima voor de eerste keer. Je e-mail zal intern wel op de juiste plaats terechtkomen.

Let wel goed op: sommige uitgeverijen besteden hun marketing en distributie uit aan een ander bedrijf. Dit staat meestal vermeld bij hun contactgegevens. Als dit het geval is, mail je best naar dit bedrijf aangezien zij je beter kunnen helpen.

Wat vermeld je in je e-mail?

Het begint al bij de onderwerp-regel: vertel daar al dat je graag een recensie-exemplaar zou aanvragen én van welk boek.

Stel jezelf kort even voor, zonder er een ellenlang epistel van te maken. Vermeld je blog / YouTube-kanaal / Instagram-account waarop je recensies plaatst. Heb je al eens eerder een boek van die uitgeverij gerecenseerd? Voeg dan gerust een linkje toe.

En dan duik je in je cijfers. Geef even mee hoeveel volgers je hebt op verschillende social mediakanalen en vergeet ook zeker niet je bezoekersaantallen van de voorbije maand erbij te voegen. Deze cijfers geven de uitgeverij een idee van hoeveel mensen jouw recensie kan bereiken.

Maak ook zo veel mogelijk links klikbaar. Dit is wel zo aangenaam voor de lezer van jouw e-mail.

Mijn postadres voeg ik nooit standaard toe in zo’n e-mails. Persoonlijk vind ik dat een beetje pusherig overkomen. Als een uitgeverij besluit om je een exemplaar op te sturen, zullen ze wel naar je adres vragen.

Template van een e-mail voor het aanvragen van een recensie-exemplaar

Onderstaande e-mail verstuurde ik in april 2017, nadat ik al enkele maanden aan het bloggen was.

Onderwerp: Aanvraag recensie-exemplaar Titel – Auteur
Beste,
Om te beginnen zal ik me even voorstellen. Ik ben een 25-jarige jonge vrouw uit de Kempen en ben gepassioneerd door boeken. Die passie heb ik vertaald naar een blog, waar ik sinds oktober 2016 mijn liefde voor boeken deel. 
Mijn website kan je bezoeken op http://mybooksandlife.be.
Op Facebook heeft mijn blog 200 volgers en het daarbij behorende Instagram account ‘_mybooksandlife’ heeft zo’n 3000 volgers.
In april had ik op mijn blog 1400 paginaweergaven en 650 unieke bezoekers, wat een stijging van 50% was tegenover maart.
Zou het mogelijk zijn om een recensie-exemplaar te verkrijgen voor Titel – Auteur?
Met vriendelijke groeten,
Michelle

Je e-mail is verstuurd. Wat nu?

Wachten

Meestal zal je vrij snel (binnen een week) een antwoord krijgen, maar soms kan het iets langer duren. Ga in ieder geval geen dagelijkse herinneringsmails sturen.

Wanneer je antwoord krijgt, zal dit afkomstig zijn van een specifieker e-mailadres dan hetgeen waar jij naar gemaild hebt. Sla dit op en gebruik het wanneer je nogmaals een recensie-exemplaar wilt aanvragen.

Wanneer je géén recensie-exemplaar krijgt…

Er zijn maar enkele redenen waarom je geen recensie-exemplaar zou krijgen:

  • Je blogt nog niet lang genoeg.
  • Er zijn maar een beperkt aantal recensie-exemplaren beschikbaar en die zijn allemaal al verstuurd.
  • Het aangevraagde boek is zo immens populair dat het voor een uitgeverij niet nodig is om extra reclame te maken door middel van recensies.
  • De uitstraling van je blog of social mediakanaal strookt niet met de waarden van de uitgeverij.

In ieder geval is er geen reden om te treuren. Afhankelijk van de reden (die ze meestal zullen vermelden), kan je binnenkort gewoon weer je kans wagen voor een ander boek.

Wanneer je wél een recensie-exemplaar krijgt…

Bedank de uitgeverij op social media. Dit kan heel snel en simpel door bijvoorbeeld een foto van het boek op je Instagram Stories te plaatsen. En als je dan toch bezig bent, kan je ook de uitgeverij taggen in het bericht.

Nu kan je gaan doen wat je het allerliefste doet: lezen, schrijven en bloggen! Hoe heerlijk is dat?! Probeer om binnen een redelijke termijn de recensie online te plaatsen.

Wanneer de recensie online staat, is het ook altijd fijn om een link naar de recensie te e-mailen naar je contact binnen de uitgeverij. Je kan in deze e-mail ook vragen om je op de perslijst te laten zetten. Op deze manier zal je regelmatig persberichten over nieuwe releases in je inbox vinden. Handig!

Nu heb je alle tools die je nodig hebt om met succes je eerste recensie-exemplaar aan te vragen. Veel succes!

Follow:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*Verplicht

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.